*Nettavisen* Nyheter.

Avhopper: - Jeg vet om to drapsmetoder

En FN-ansatt peker på en tegning av det som angivelig er én av de mange arbeidsleirene i Nord-Korea. Foto: Denis Balibouse (Reuters)

FN frigjør rapport om drap og tortur i nordkoreanske arbeidsleirer.

17.02.14 15:42

(Nettavisen/NTB): En kommisjon i FNs menneskerettsråd har i ett år arbeidet med å avdekke grusomheter som angivelig finner sted i nordkoreanske arbeidsleirer. Rundt 80 nordkoreanske avhoppere, som tidligere har vært innsatt ved arbeidsleirene, har vitnet i høringene. I tillegg har en rekke eksperter uttalt seg om forholdene i det hermetisk lukkede landet.

FN frigjør mandag en rapport som avdekker tortur, bortføringer og likvideringer i Nord-Koreas arbeidsleirer, som antas å ha nærmere 200.000 innsatte.

FN-kommisjonen slår fast i rapporten at Nord-Korea har begått forbrytelser mot menneskeheten.

Flere avhoppere har allerede uttalt seg om forholdene i leirene.

- Ingen ord kan brukes til å forklare hvordan dette stedet er, sier en eldre kvinne som skal ha tilbrakt ni år i Nord-Koreas verste arbeidsleir.

- Man jobber fra soloppgang til solnedgang. Du står opp klokken 03.00 og jobber fram til det er mørkt, sier hun i et intervju.

- Jeg ble lettet da de kappet av fingeren

Utryddingsleirer
Avhoppere snakker også om rene utryddingsleirer. En tidligere fangevokter sier at hele generasjoner med familier kunne bli drept i leirene.

- Jeg har vært vitne til to drapsmetoder. Den ene er å få ofrene til å grave sine egne graver. Den andre metoden er å be offeret om å komme inn på et kontor og sette seg. Bak et forheng står to personer med noe som ligner en gummislange. Den blir tatt rundt halsen på offeret, sier den tidligere fangevokteren.

Sår tvil
Geir Helgesen er ekspert på Nord-Korea, og har besøkt landet en rekke ganger. Han sår tvil om alle funnene og påstandene i FN-rapporten er hundre prosent troverdig.

- Vi vet nesten ingenting om disse arbeidsleirene. David Hawk er en av forskerne som ble sitert i rapporten. Han fremla bevis på at det var en arbeidsleir et bestemt sted i Nord-Korea. Det eneste beviset var uklare satellittbilder, sier Helgesen , som er leder ved Nordiske Institutt for Asiatiske studier ved Universitetet i København, til Nettavisen.

- Og da husker jeg veldig godt at Sveriges daværende ambassadør i Pyongyang satte spørsmålstegn ved om det var en arbeidsleir. Han hadde selv vært på stedet og sett at det var et gartneri, sier Helgesen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Satellittbilde av det som skal være en arbeidsleir i Nord-Korea. Foto: Digitalglobe (Afp)

- Objektive forklaringer
Menneskene som er blitt intervjuet i rapporten, er en blanding av avhoppere fra Nord-Korea og eksperter fra menneskerettighetsorganisasjoner og andre uavhengige organisasjoner.

- Når det gjelder flyktningene, så vet vi at de noen ganger føler seg fristet til å gjøre virkeligheten enda verre enn det den er, når de sitter trygt og godt i Sør-Korea, sier Helgesen.

- Det betyr ikke at jeg avviser at leirene finnes eller at det foregår grusomme ting. Men dette er en blanding av objektive forklaringer og historier, sier forskeren.

Helgesen sier ekspertene i FN-rapportene består av to grupper.

- Den ene gruppen er dem som kjemper for å bedre menneskerettighetene og forholdene i Nord-Korea. Også er det dem som har en politisk agenda, og det er dessverre en del amerikanske organisasjoner som bruker menneskerettigheter som skalkeskjul, når de egentlig vil ha regimeendring, hevder Helgesen.

Isolerer og fordømmer
Helgesen mener FN-rapporten bidrar til å isolere og fordømme Nord-Korea ytterligere, og understreker at Nord-Korea uansett vil avvise enhver påstand som fremmes i rapporten.

- Jeg mener det er andre muligheter, som å inngå dialog, sier Helgesen.

Nordkoreanske avhoppere er også kritisk til FNs arbeid, men av helt andre grunner.

- Til en viss grad er jeg skuffet over FN, selv om FN prøver å finne en løsning, sier Shin Dong-hyuk til Reuters.

Han var bare 13 år gammel da han angivelig var vitne til at en fangevokter drepte broren og moren.

- FNs menneskerettsråd, den største organisasjonen i FN, har ikke løst noen problemer, sier avhopperen.

- Blokkeres av Kina
FNs menneskerettsråd bygger en sak mot Nord-Korea, og ønsker å tiltale regimet i Den internasjonale menneskerettsdomstolen. Men Kina, som er Nord-Koreas eneste allierte, vil trolig blokkere alle forsøk i FNs sikkerhetsråd.

Analytikere mener én grunn kan være at kineserne forsøker å dempe amerikansk innflytelse i regionen. En annen grunn sies å være at Kina ønsker å distansere seg fra Vestens sanksjonspolitikk mot Nord-Korea.

Klikk på bildet for å forstørre.

ARR PÅ RYGGEN: Shin Dong-Hyok får hjelp av tolken sin til å vise fram arrene han har på ryggen under en pressekonferanse. Sårene skal ha blitt påført under oppholdet i en nordkoreansk arbeidsleir. Foto: Carl De Souza (AFP)

- Jeg vil tro at Kina mener man griper situasjonen feil an. Kina er ikke enig med Nord-Korea, verken rundt atomvåpen- og missilutvikling eller menneskerettigheter. Men de sier at press og fordømmelse ikke virker, og derfor forhandler de, sier Helgesen.

De siste årene er det kommet utallige beretninger, også i FN-regi, om overgrep som den nordkoreanske befolkningen utsettes for. Men ifølge BBC er rapporten som framlegges mandag, en av de mest detaljerte og rystende som noen gang er offentliggjort av FN.

Druknet eget barn
Gruppen har fått høre vitneforklaringer om tortur, slaveri, seksuelle overgrep, alvorlig politisk undertrykking og andre forbrytelser.

Et av vitnemålene var om en kvinne som ble tvunget til å drukne sin egen baby. Et annet handlet om barn som har vært fengslet fra fødselen og utsultet. Et tredje handlet om familier som ble torturert fordi de hadde sett en utenlandsk såpeopera på TV.

Rapporten inneholder hundrevis av sider med dokumentasjon om overgrep, ledd i en landsomfattende politikk for å kontrollere befolkningen gjennom terror.Kilder: Reuters, Al Jazeera.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.