*Nettavisen* Nyheter.

Avhører 51 offiserer om kupplaner

Foto: MINISTRY OF DEFENCE (AFP/Scanpix)

Tyrkiske myndigheter har gått til storaksjon.

23.02.10 13:11

Tyrkisk politi arresterte mandag rundt 50 mennesker, deriblant 11 pensjonerte generaler og flere andre tidligere høytstående militære offiserer. De er mistenkt for å ha vært involvert i et komplott for å styrte den tyrkiske regjeringen.

Arrestasjonene ble senere bekreftet av statsminister Recep Tayyip Erdogan på en pressekonferanse i Spania. Pågripelsene synes å være den mest omfattende offensiven mot landets forsvar.

51 skal avhøres

Ifølge AP startet påtalemyndigheten allerede tirsdag jobben med å avhøre i alt 51 militære sjefer. En hemmelig kupplan skal ha vært under utarbeidelse og tyrkiske myndigheter skal ha benyttet seg av avlytting for å få tilgang til planene.

Den engelskspråklige avisen Today's Zaman skrev tirsdag at operasjonen ble lansert etter at eksperter fastslo at dokumentene om et planlagt kupp var ekte.

Siden 1960 har fire regjeringer blitt avsatt av det tyrkiske militære. I flere tiår er det de militære lederne hatt betydelig innvirkning på landets sekulære tradisjon.

Provokasjon og sprenglegemer

Etter mandagens massearrestasjoner kan maktbalansen ha snudd i landet som har meldt inn sitt EU-kandidatur.

En reaksjon som denne ville vært utenkelig for bare få år siden, melder Reuters. Men militæret har mistet mye av den makten de hadde som følge av dagens islamsk baserte regjering, deres demokratiske reformer og landets tilnærmingen til EU.

Ifølge tyrkiske medier skulle den hemmelige operasjonen involvere en provokasjon mot greske jagerfly, slik at de ville skyte ned tyrkiske militærfly. Samtidig ville det bli plassert ut sprenglegemer i tyrkiske moskeer og museer. Hensikten ville være å skape kaos og deretter påpeke at regjeringen ikke klarte å beskytte landet og folket. Det ville gi militæret støtte i befolkningen til å gripe makten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.