RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)

Avinor-sjefen får SAS-pensjon

Sist oppdatert:
Avinor-sjef med gullpensjon fra et selskap i økonomisk uføre.

Avinor-sjef Dag Falk-Petersen får 75.000 kroner i måneden i pensjon fra SAS, sin gamle arbeidsgiver. Samtidig forhandler Avinor og SAS om eiendomskontrakter verdt store summer.

Helstatlige Avinor, som eier flyplassen på Gardermoen, vurderer å kjøpe en hangar på Gardermoen for å hjelpe flyselskapet ut av krisen.

Egil Thompson, kommunikasjonsdirektør i Avinor, bekrefter at toppsjefen får 75.000 kroner i måneden ved siden av lønna i Avinor, og at beløpet vil øke etter fylte 60 år. Dersom SAS går konkurs, vil dette berøre Falk-Petersen direkte.

– Avtalen som løper nå og fram til 60 år, er en driftsavtale som vil falle bort ved en konkurs, sier Thompson til NRK.

Falk-Petersen flyr dessuten nesten gratis med SAS, hvis han vil. Da han ble ansatt i fjor, erklærte han at han ikke ville bruke ordningen. Likevel har han gjort det i forbindelse med en spesiell situasjon i familien, ifølge Thompson.

Inhabil
Etter at NRK tok opp spørsmålet om pensjon, og i tillegg påpekte fordelaktige kortavtaler som Avinor-sjefen fortsatt har med SAS, erklærte Falk-Petersen seg inhabil, etter råd fra advokatfirmaet Kluge.

« ... særlig basert på det relativt høye månedsbeløpet, trekker vi den konklusjon at konsernsjefen mest sannsynlig må anses som inhabil», står det i vurderingen fra advokatene.

– SAS er nå i en situasjon som oppfattes som alvorlig. Det falt sammen i tid med at vi er i dialog og fremstilles som en mulig aktør i denne transaksjonen, og at dette ble belyst fra NRKs side. Dette gjorde at Falk-Petersen erklærte seg selv som inhabil, sier Thompson.

Samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) visste ingenting. Styrelederen i Avinor fortalte aldri dette til henne.

Frp: – Uhørt
Frps samferdselspolitiske talsmann Bård Hoksrud er ikke nådig når det gjelder SAS' ytelser til Avinor-sjefen.

– Det er jo galimatias at man som Avinor-sjef, som ansvarlig for å gi alle flyselskapene gode vilkår, har så store bindinger til ett selskap, sier Hoksrud til NTB.

Han mener det er uheldig hvis folk begynner å stille spørsmål ved om selskapene blir behandlet likt, for eksempel når SAS trekker fram sin store grad av punktlighet.

At Avinor i tillegg er i ferd med å forhandle om store eiendomskjøp fra SAS, gjør saken enda verre, mener Hoksrud, som er nestleder i Stortingets samferdselskomité. Han vil ha samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) på banen.

– Jeg kommer til å forfølge saken, for det er jo merkelig at ikke samferdselsministeren har kjent til dette, sier Hoksrud.

Asbjørn Wikestad, som representerer vel 2.000 SAS-ansatte som leder for SAS personalklubb, reagerer med forferdelse på Avinor-sjefens SAS-pensjon.

– Dette viser at det er veldig store penger i spill innenfor bransjen vi er nå, på en måte som gjør at hele selskapet faktisk er i fare, sier Wikestad til NRK. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere