*Nettavisen* Nyheter.

Avinor: Vent og se

Foto: LUCAS JACKSON (REUTERS)

Prognosene endrer seg raskt, og Avinor tør foreløpig ikke friskmelde det norske luftrommet helt.

19.04.10 22:02

Skal du ut og fly tirsdag? Klokka 09 kommer Avinor med en ny og oppdatert melding om luftrommet over Norge.

Sprengte sentralbord
- Vi råder passasjerer om å ta kontakt med sine flyselskaper og reisebyrå. Fordi mange opplever stor pågang på sentralbordet, er det også lurt å prøve nettsidene. SAS har blant annet opprettet en Facebook-profil med informasjon, opplyser pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til Nettavisen mandag kveld.

Avinor vil ikke kommentere meldingen fra den europeiske flykontrollen Eurocontrol om at flytrafikken ventes å gå som normalt igjen torsdag.

Mandag ble luftrommet over Norge igjen åpnet etter å ha vært stengt som en følge av askeskyen fra Island fra torsdag klokka 10. I en melding mandag klokka 21.18 opplyser Avnor at også luftrommet i hele Finnmark er åpent, etter å ha vært delvis stengt mandag. Offshoretrafikk til og fra Ekofisk er imidlertid ikke åpnet. Øvrige flyvninger til installasjonene offshore begrenses og stanses utover kvelden mandag.

Hva som vil skje tirsdag, er foreløpig uklart. Avinor lager nye prognoser hver sjette time, men først klokka 09 tirsdag morgen kommer det en ny melding til publikum.

Gode prognoser
Prognosene viser at det meste av norsk luftrom ligger utenfor askeskyen.

Det kommer fortsatt til å være en prioritering av hva slags trafikk som avvikles i de delene av luftrommet som nå er åpnet. Ambulanseflygninger vil bli prioritert. Det er med andre ord ikke åpnet for avvikling av alle ruter, understreker Avinor.

Les meldingen fra Avinor her

- Flyselskapene er klare
Luftrommet over Oslo Lufthavn er åpent for trafikk frem til klokken 08.00 tirsdag 20. april, mens utsiktene fram til kl 14.00 vurderes slik Gardermoen er åpen minst til dette tidspunktet, skriver Oslo Lufthavn på sine nettsider.

- Går det den rette veien, er flyselskapene klare tirsdag. I dag har vi hatt 177 avganger, de fleste innenlands, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen til Nettavisen.

Lava har begynt å strømme fra vulkanen ved Eyjafjallajökull på Island, og det er indikasjoner på at askeskyen fra vulkanen er på vikende front, meldte islandske medier mandag. Britiske meteorologer i MetOffice med ansvar for overvåkingen bekrefter at det er grunn til optimisme når det gjelder askefrie skyer.

Fløy over vulkanen
Det islandske kringkastingsselskapet RUV meldte på sin nettside mandag at en gruppe forskere tok av fra Reykjavik og fløy over utbruddstedet.

Under flygingen nær Eyjafjallajökul ved 09-tiden ble det rapportert om lavautbrudd, store eksplosjoner og lavastrømmer fra krateret. Askeskyen lå på mellom 8000 til 10.000 fot, men gikk tidsvis til 15.000 til 17.000 fot, ifølge RUV.is. Askeskyen var i hovedsak hvit, men inneholdt til dels veldig mørke partier. Mindre askesky indikerer at vann ikke lenger kommer i kontakt med krateret og at lava har begynt å renne. Det er ventet at dette vil forsinke spredningen av aske.

Les også: Vil lempe på flyforbudet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.