RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avis: - Bøddelen har delvis rett

Tabloidavisene New York Post og Daily News hadde disse forsideoppslagene dagen etter at IS frigjorde en ny henrettelsesvideo.
Tabloidavisene New York Post og Daily News hadde disse forsideoppslagene dagen etter at IS frigjorde en ny henrettelsesvideo. Foto: Faksimile (New York Post/Daily News)
Sist oppdatert:
Presset mot Barak Obama bygger seg opp på hjemmebane.

Denne uken ble nok en amerikansk journalist likvidert foran kamera av terrororganisasjonen Den islamske stat (IS), også kalt ISIL eller ISIS. Både Steven Sotloff og James Foley ble halshogget av det som tilsynelatende var én og samme bøddel.

De brutale virkemidlene fanger hele verdens oppmerksomhet, og presset mot USAs president Barack Obama bygger seg kraftig opp på hjemmebane.

Tabloidavisene New York Post og Daily News hadde klare oppfordringer til Obama på sine forsider og avisledere onsdag, dagen etter at den siste henrettelsesvideoen ble offentliggjort.

New York Post ber presidenten om «å stanse terroristene», mens Daily News etterlyser en «klarere strategi mot IS». Sistnevnte avis henviser til Obamas uttalelse forrige uke hvor han sa at «USA ennå ikke hadde noen strategi overfor ISIL i Syria». USA har som kjent allerede gjennomført luftangrep mot IS i Irak.

Begge avisene mener Obama opptrer for mykt overfor de bestialsk IS-terroristene.

- Bøddelen har delvis rett
Bøddelen konstaterer i halshoggingsvideoen at så lenge de amerikanske luftangrepene fortsetter mot IS, så vil IS fortsette å halshogge amerikanere.

«Jeg er tilbake, Obama, og jeg er tilbake på grunn av din arrogante utenrikspolitikk overfor Den islamske stat (…),» lyder beskjeden fra bøddelen.

Henretttelsesvideo av James Foley

New York Post mener bøddelen har delvis rett siden Obama ikke går hardt nok til verks mot IS.

«Han har delvis rett. Obamas politikk har bidratt til denne tragedien, men ikke fordi vi har vært for sterke. Men fordi USA har vært for svake til å eliminere ISIS, men sterke nok til å framstå som at vi "gjør noe",» skriver avisen i en lederkommentar.

I realiteten har USA allerede gjennomført 124 luftangrep mot IS i Irak, ifølge The Guardian. Angrepene har funnet sted etter forespørsler om militær hjelp fra irakiske myndigheter.

FBI og det amerikanske Sikkerhetsdepartementet slår fast at IS ikke har fremmet noen troverdig trussel overfor USA, ifølge The Washington Post. Og USAs Forsvarsdepartement tviler på at organisasjonen har kapasitet til å utføre et terrorangrep på amerikansk jord, ifølge The New York Times.

- Må trappe opp angrepene
New York Post mener likevel at Obama må trappe opp angrepene mot IS i Irak, samt utvide angrepene til Syria. I tillegg skriver avisen at det er viktig at Obama sender et signal til verden om at han vil fange disse jihadistene som drepte disse amerikanske journalistene.

Journaliasten Steven Sotloff.

«Men ikke med arrestasjoner og rettssaker. Verden trenger å se den samme rettferdigheten våre Navy Seal-soldater skjenket Osama bin Laden,» skriver New York Post.

Andre synsere roser imidlertid Obamas forsiktige tilnærming til IS-situasjonen. Selv personer som støttet Irak-invasjonen i 2003, tar nå avstand fra en forhastet militæroperasjon mot IS.

- En fullskala krig mot ISIS kommer til å ende opp med en langvarig amerikansk okkupasjon av Irak og Syria, eller med at USA allierer seg med det syriske regimet til president Assad eller det iranske regimet. Da mener jeg at vi er nødt til å tenke mer gjennom dette, sier korrespondent ved The Atlantic, Jeffrey Goldberg, til Hufftington Post.

Krigstrøtt USA
Mye tyder på at Obama ikke ønsker at et krigstrøtt USA skal stå alene med ansvaret om å nedkjempe IS. På NATO-toppmøtets første dag opplyste avtroppende generalsekretær at dersom alliansen blir bedt om å bidra direkte i kampene mot IS i Irak, vil dette vurderes sterkt.

- Vi synes det er bra at enkelte NATO-land på individuell basis har besluttet å gå til aksjon mot IS i Irak. Verdenssamfunnet er forpliktet til å gjøre det vi kan for å stanse IS, sa Anders Fogh Rasmussen da han ankom toppmøtet.

David Cameron og Barack Obama avbildet sammen med avtroppende NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen i Wales, torsdag.

Norsk militært bidrag?
Den norske regjeringen har uttalt at et norsk militærbidrag foreløpig er en uaktuell problemstilling.

- Det er ikke noen aktuell problemstilling nå, og Norge er heller ikke bedt om å bidra militært. Men det er viktig at vi bidrar til å bekjempe ISIL, og det er et bredt spekter av virkemidler som da skal til. Irak må jo forsvare seg selv, og bruke militære styrker for å bekjempe ISIL. USA stiller opp med hjelp til det, og det er nødvendig, uttalte statssekretær i Utenriksdepartementet, Bård Glad Pedersen, til Nettavisen onsdag.

Statssekretær Glad Pedersen bruker begrepet ISIL konsekvent fordi Norge ikke anerkjenner den islamske staten.

Storbritannias statsminister David Cameron og USAs president Barack Obama har forfattet en felles kronikk i The Times hvor de skriver at «USA og Storbritannia ikke vil la seg kue av barbariske drapsmenn».


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere