Avis: - Carl Bildt ga USA hemmelige opplysninger

Stockholm (NTB): Sveriges utenriksminister Carl Bildt anklages for å ha gitt hemmelige opplysninger til USA om svenske regjeringsforhandlinger på 1970-tallet. Daværende statsminister Thorbjörn Fälldin kjente ikke til utleveringen.

Den amerikanske Stockholm-ambassadøren David S. Smith sendte høsten 1976 en hemmelig rapport til utenriksminister Henry Kissinger i Washington. Rapporten inneholdt detaljer om borgerlige svenske partiers arbeid med å danne regjering etter valget 1. oktober.

- Jeg uttaler meg overhodet ikke om regjeringsforhandlingene, sa Thorbjörn Fälldin fra partiet Centern, søsterpartiet til det norske Senterpartiet.

Det han ikke visste, var at Carl Bildt - som da var 27 år gammel og assistent for den konservative partisjefen Gösta Bohmann - ga amerikanerne detaljerte opplysninger om forhandlingene.

Dette kommer fram i hemmeligstemplede dokumenter som er lekket ut gjennom nettstedet WikiLeaks og ble gjengitt i Aftonbladet fredag. USAs regjering fikk altså kjennskap til innholdet i forhandlingene lenge før det svenske folket, skrev den svenske avisen fredag.

Bildt avfeier ifølge nyhetsbyrået Reuters Aftonbladets artikkel som «banal» og «ikke noe særlig til sensasjon». Men Thorbjörn Fälldin, som var svensk statsminister fra 1976 til 1978 og igjen fra 1979 til 1982, mener det er forkastelig at innholdet i fortrolige samtaler lekket ut. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.