*Nettavisen* Nyheter.

Avis: Sentrum utraderes med NHOs kommunekart

Ifølge avisen Klassekampen vil Senterpartiet mister makten i hele 79 av sine 85 kommuner i dag dersom NHOs forslag til kommuneinndeling blir en realitet. På bildet: Leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) og 1. nestleder Ola Borten Moe under Senterpartiets landsmøte i Haugesund 2015. Foto: Jan Kåre Ness (NTB scanpix)

NHOs foreslåtte kart over Kommune-Norge ville vært nedslående for alle andre partier enn Arbeiderpartiet og Høyre.

21.08.15 05:01

NHO foreslo forrige uke å slanke antallet kommuner fra dagens 428 til 77. Klassekampens utregning av hvordan en slik inndeling ville slått ut politisk, viser at Ap trolig ville fått makten i 42 av de 77 kommunene, Høyre i 29. Utregningen tar utgangspunkt i kommunevalget i 2011.

Senterpartiet mister makten i hele 79 av sine 85 kommuner i dag, mens både Frp, SV og Venstre mister makten i samtlige kommuner, og KrF som i dag har 16 ordførere, bare sitter igjen med én.

Valgforsker Anders Todal Jenssen er ikke overrasket over at det er sentrumspartiene, og særlig Sp, som vil lide under en reform der flere mindre enheter slås sammen til noen få store.

– Med utgangspunktet NHO hadde for sitt kommunekart, måtte dette føre til at veldig mange små kommuner slås sammen, og det er også åpenbart at svært mange av Sps ordførere har hørt hjemme i små kommuner, sier han til Klassekampen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.