Katamaranen La Vagabonde frakter i skrivende stund Thunberg og hennes far Svante fra USA til Portugal. Det endelige målet for Thunberg er klimamøtet COP 25 i Madrid som startet mandag 2. desember, og varer fram til fredag 13. desember. I øyeblikket befinner La Vagabonde seg mellom to stormsentre. Om været tillater det vil Thunberg og faren ankomme Portugal tirsdag eller onsdag.

At Greta og hennes far valgte å seile i stedet for å fly, skal i teorien spare mellom to og tre tonn utslipp av CO2, skriver Daily Mail.

Kaptein om bord på båten er britiske Nikki Henderson (26).

Les mer: Greta Thunberg hylles og latterliggjøres

For å delta i den høyt profilerte reisen måtte imidlertid Henderson ta fly fra England til USA. Dermed forsvinner mye av Thunbergs CO2-besparelse, skriver den britiske storavisen The Times (krever abonnement).

Daily Mail går enda lenger, og skriver at Hendersons flytur nuller ut («wipes out») Thunbergs CO2-besparelse.

Ifølge denne CO2-utslipps-kalkulatoren utgjør en flytur én vei fra London til New York 0,75 tonn CO2.

Katamaranen drives av Riley Whitelum og Elayna Carausu. Det australske paret dokumenterer sin reise rundt i verden på Youtube-kanalen “Sailing La Vagabonde”.

De to svarte på Gretas tweet om hjelp til å krysse havet fra USA til Europa.

Les også: SAS-sjefen: - Ja, Greta Thunberg vil fly igjen

- Vi så Gretas forespørsel om hjelp og bestemte oss for å tilby vår støtte. Vi støtter henne i hennes sak. Selv pleide jeg å jobbe med oljerigger, men jeg er veldig glad for å leve livet mitt på en seilbåt og med vindens kraft flytte hjemmet mitt rundt i verden. Vi har sett skjønnheten på denne planeten og tenker at dette er noe vi alle bør strebe for å beskytte, sa Whitelum i forrige måned.

Britiske Henderson ble forespurt av Vagabonde-teamet om å styrke mannskapet for reisen. Rutehjelp blir også gitt av seilere og meteorologieksperter på land.

Les mer: Dette er sannheten om Greta Thunberg-bildet

I april 2019 seilte Thunberg med katamaranen Malizia II fra Europa til New York. Det skapte debatt da det ble kjent at fem personer fløy til USA for å hente Thunbergs båt og seile den hjem igjen.