Avis: Tsipras gir etter på flere områder

PROTEST: Flere tusen mennesker protesterte mandag. Bankene er stengt denne uken, og flere frykter for konsekvensene det vil få.

PROTEST: Flere tusen mennesker protesterte mandag. Bankene er stengt denne uken, og flere frykter for konsekvensene det vil få. Foto: Petros Karadjias (Scanpix)

Hellas' statsminister Alexis Tsipras er innstilt på å innfri de fleste av kreditorenes krav, skriver Financial Times.

01.07.15 13:26

Den britiske finansavisen FT har sett det siste tilbudet Tsipras sendte långiverne i EU og IMF tirsdag kveld. Over to sider gjør statsministeren det klart hva han ønsker for en forlengelse av landets låneprogram og for et nytt program over to år.

Og han går ifølge FT med på betydelige innrømmelser med kun en håndfull endringer.

Det greske låneprogrammet har nå utløpt, og en forlengelse er ikke lenger på bordet. Men brevet kan danne grunnlaget for forhandlinger om et nytt låneprogram på 29,1 milliarder euro til Hellas.

De 19 finansministrene i eurosonen skal diskutere igjen onsdag ettermiddag.

Les også: Hellas betalte ikke IMF-avdraget

Les også: – Hellas ber IMF om betalingsutsettelse

Innrømmelser

Tsipras går angivelig med på alle kravene om endringer i det greske momsregimet, bortsett fra at han fortsatt ønsker en rabattordning for de greske øyene.

Også innen det omstridte kravet om pensjonsreform gjør Tsipras innrømmelser, men ber om at endringen i pensjonsalder til 67 år utsettes noe. Han ønsker også at et «solidaritetsbidrag» til minstepensjonister fases ut langsommere enn kreditorene har villet.

– Som dere ser, endringene er konkrete og respekterer fullt ut at programmet skal være robust og troverdig, siterer FT fra brevet, der Tsipras i stor grad går med på vilkårene kreditorene la fram før helga.

Les også: Merkel sier nei til ny redningspakke

Les også: Schäuble: – Gresk nei vil ikke føre til «grexit»

Brøt

I stedet for å fortsette forhandlingene med kreditorene i helga, valgte Tsipras å bryte og heller utlyse en folkeavstemning om vilkårene långiverne setter for å utbetale flere midler.

Den folkeavstemningen holdes søndag, selv om det ikke er klart om tilbudet fra kreditorene fortsatt gjelder.

– Det er to milepæler som markedet særlig er opptatt av. Den første er søndagens folkeavstemning, den andre passeres 20. juli da et større avdrag på 3,5 milliarder euro til Den europeiske sentralbanken forfaller, sier analysesjef Pål Ringholm i Swedbank om tunge regninger på Tsipras' bord fremover.

Les også: Hellas: - Vi har ikke penger til brød engang

Misligholder gjeld

Da det greske låneprogrammet utløp natt til onsdag, misligholdt også Hellas låneforpliktelsene sine overfor Det internasjonale pengefondet.

Uten mer støtte har ikke landet penger til å betale regningene sine, men markedene lot seg i liten grad påvirke onsdag. I Europa pekte pilene i stedet svakt oppover.

– Markedet forsøker så godt det kan å prise konturene av en framtid. Når verden i dag ser ut som verden i går, er utslagene små. At forpliktelsene overfor IMF ble misligholdt, var som varslet og forventet, sier Ringholm til NTB.

– Tviler på at ministre vil godta Tsipras-forslag

Finansministrene i eurosonen vil få problemer med å godta det siste forslaget til Hellas' statsminister Alexis Tsipras, ifølge en kilde i eurosonen.

– Det er fortsatt mange løse tråder. Brevet inneholder for eksempel reformer på arbeidsmarkedet fra høsten. Det er bare én setning, ingenting annet. Jeg tror ikke eurogruppen har tro på slike løfter. Forresten så ber de om en forlengelse av programmet som allerede har utløpt, sier den ikke navngitte kilden til Reuters.

Brevet ble sendt til kreditorene tirsdag. Det inneholder en rekke innrømmelser når det gjelder kreditorenes krav, men også noen betingelser, ifølge Reuters, som har fått tilgang til brevet.

Ingen avtale før folkeavstemning

Tysklands statsminister Wolfgang Schäuble sier det ikke vil komme noen avtale mellom Hellas og landets kreditorer før den greske folkeavstemningen søndag.

Den greske statsministeren Alexis Tsipras har sendt et brev til EU der han angivelig går med på å innfri mange av kravene som kreditorene har satt i håp om å unngå statskonkurs.

– Men det er ikke noe poeng i å inngå en avtale før folkeavstemningen er holdt, sier Schäuble.

Fakta

Fakta om «grexit»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.