Kildene hevder overfor avisen at den 47 år gamle bærumsmannen Gjermund Cappelen som er siktet i en større hasjsak og som har snakket på seg innførsel av 20 tonn hasj de siste årene, skylder et kriminelt nettverk flere millioner kroner. Det skriver NTB.

Kildene hevder Cappelen skulle sette spaneren og politilederen Eirik Jensen ut av spill mot å få gjelden slettet. Flere personer i det kriminelle miljøet i Oslo har ifølge kildene vært rasende på Eirik Jensen som i løpet av sin karriere har ledet flere politioperasjoner som har påført det kriminelle miljøet store økonomiske tap. Mange har fått fengselsstraffer.

– Bisarr historie

– Jeg tror dette kan være den sannsynlige forklaringen på anklagene mot Eirik Jensen, sier en kilde som ifølge Dagbladet kjenner både politiet og de kriminelles arbeidsmetoder. Avisen betegner kilden som troverdig.

Eirik Jensen sitter varetektsfengslet, men nekter straffskyld for grov korrupsjon. Påstandene om at han i flere år har mottatt millioner av kroner for å ha hjulpet Cappelen med innførsel av store mengder hasj, har han gjennom sin forsvarer Jens-Ove Hagen betegnet som uhyrlige.

Hagen ønsker ikke å si hva Jensen mener om komplotteorien.

– Men det må være en eller annen forklaring på denne bisarre historien, sier forsvareren.

– Ingen felle

Gjermund Cappelens forsvarer Benedict de Vibe sier det ikke er noe som tyder på at klienten hans har gjeldsproblemer eller at Cappelen har lurt Jensen i en felle.

– Det er overhodet ikke noe som tyder på at han har hatt noe gjeld til noen. Tvert imot skal han ha hatt meget god økonomi, sier de Vibe som forteller at Cappelen selv har oppgitt at han har en formue på rundt 7 millioner kroner.

– Jeg tror ikke dette er et spor som vil kaste noe av seg, sier advokaten.

Ifølge VG har ikke Cappelen gitt Spesialenheten for politisaker tekniske bevis som han mener avslører at Jensen har fått betalt for informasjon. Polititoppens forsvarer er imidlertid klar på at Jensen ikke har eller har hatt et pengeforbruk som styrker korrupsjonspåstanden.

– Det er ikke noe spesielt ved økonomien hans. Han har et vanlig hus i Norge og et småbruk i Sverige – ingen av dem er spesielt prangende, sier Hagen som legger til at Jensen ser fram til at Spesialenheten gransker hans økonomi og setter sammen en såkalt forbruksrapport.

Avhørt kolleger

Ifølge opplysninger som Aftenposten får bekreftet, har Cappelen navngitt opp mot 20 personer som han mener har visst om samarbeidet med Jensen. Ingen av disse er i politiet, men venner og familie.

Spesialenheten for politisaker har ifølge VG avhørt flere av Jensens kolleger for å få brakt på det rene hva kollegene vet om kontakten med 47-åringen fra Bærum.

VG skriver fredag at politiet fryktet at noen av deres egne tipset Gjermund Cappelen om pågående politiaksjoner – allerede før han ble pågrepet før jul i fjor og deretter navnga Jensen i avhør.

Advokat Jens-Ove Hagen vil ikke si noe om politiets mistanke om en utro tjener i egne rekker, men understreker at all kontakt Jensen har hatt med Cappelen er registrert.

– Han har jobbet som han alltid har gjort og lagt inn det han skal i de systemene som han skal benytte i slike sammenhenger, forteller Jens-Ove Hagen. (NTB)