– Brukte 17 millioner på å telle én reinflokk. Noen må ta ansvar
(iFinnmark)
Budsjettet sprekker så det smeller, og reindriftsutøverne får ikke penger de trenger for å leve. Kostnadene til telling av rein på Ifjordfjellet løp løpsk, og nå betaler hele næringa i Finnmark prisen. Pengene kommer rett og slett ikke inn på kontoene deres.
– Jeg skulle hatt tilskuddet 1. juli. Nå er vi langt ute i august, og ikke én krone har kommet. Den 12. oktober i fjor fikk jeg 50 prosent avkorting på tilskuddet jeg skulle hatt da. Jeg har anket på dette, men venter fortsatt på svar, og ikke minst pengene jeg har rett til, sier en fortvilet Per Johan Eira til iFinnmark.
Reingjerder repareres ikke, nye tiltak som skal gå via Statsforvalteren igangsettes ikke, reineiere som ikke får behandlet sine saker og penger som uteblir. Det er realiteten for en hel næring i Finnmark nå.
– Og årsaken jeg får oppgitt fra Statsforvalteren er at alle pengene er brukt på tellingen i Lágesduottar. Etter det jeg har hørt, kostet det 17 millioner kroner, sier en oppgitt Eira til iFinnmark. Les mer her (+).
Om noen få dager får Dora aldri høre stemmen til Jan Tore igjen: – Helt absurd å være så lykkelig og trist på én gang
(Tønsbergs Blad)
Først kom gleden: Jan Tore får operasjon. Så traff en sorg ingen i familien hadde forventet.
I trekvart år har Jan Tore Borgersen kjent at det er noe galt med halsen. Stemmen ble mer og mer skurrete, og han fikk problemer med å svelge og spise. Vekten raste nedover. Så kom beskjeden: kreften var tilbake.
– Jeg var forberedt på at det var kreft, men jeg håpet at det ikke var så alvorlig, fortalte Jan Tore i et intervju med Tønsbergs Blad tidligere i august.
Dette er andre gang Jan Tore får kreftdiagnosen. Sist han hadde kreft var han innom stråling og cellegift. Behandlingen reddet ham den gangen, men halsen tåler ikke en runde til. Denne gangen er det kun en operasjon som kan redde livet hans. Men svulsten ligger vanskelig til, og det er kun én lege i Norge som utfører operasjonen.
– Vi har levd i en sky av usikkerhet rundt om jeg vil få operasjonen eller ikke. Det viser seg at svulsten er dobbelt så stor som de først trodde, altså er den seks centimeter stor, sier han. Les mer her (+).
Christian går for uvanlig gravferdsmetode: – Høres kanskje bestialsk ut for noen
(Bergensavisen)
Christian Lomsdalen har et ønske om at kroppen skal vende tilbake til naturen etter at han dør.
– Det er en fin tanke at jeg kan bidra til at nye planter gror. Det gjør at en ateist, som ikke tror på liv etter døden, likevel kan sies å få evig liv.
Lederen for Human-Etisk Forbund har tatt BA med i hagen på Sandsli. Her vil han at familien skal strø ham selv i gjødslet form når den tid kommer.
– Min datter kom i barnehagen som treåring og sa at «pappa skal brennes når han dør». Så dette har vi snakket om lenge. Det er stor forståelse i familien at som et minimum skal asken min spres, men helst skal jeg komposteres.
– Personlig har jeg et langt perspektiv. Målet er at dette skal bli lov innen jeg blir 70 år, smiler 37-åringen. Les mer her (+).
Nakstad venter økt smitte fra neste uke
(Nettavisen)
Etter sommerens smittebølge er det én ting Espen Rostrup Nakstad er spent på før hverdagen kommer for fullt igjen. Les mer her.
Advarer om kraftselskapenes nedtapping: – Fisk kan dø
(Nationen)
Flere vannmagasin er tømt så mye, at fisken har svært lite å spise, advarer professor.
– Det er krepsdyr som er hovedgrunnlaget for fiskevekst i mange reguleringsmagasin. Egg av disse krepsdyra overvintrer på bunnen, i reguleringssona, og klekker først når vannet stiger på forsommeren. Når magasinfyllinga uteblir klekker ikke egga, og det blir smalhans for fisk.
Det sier professor emeritus ved Universitetet i Ås, Reidar Borgstrøm. Han ser alvorlig på problemet:
– Resultatet er at fisken kan bli sterkt avmagret. Les mer her (+).
Annja (30) jobber med ensomme studenter: – Jeg blir preget
(NRK)
Over 24.000 norske studenter føler seg ensomme, viser nye tall. Studenten Annja Johansen er lei seg for den dystre statistikken.
– Jeg har selv hatt en tøff vei og følt meg ensom som ny og fersk student, sier hun.
Fadderuken er i gang, og norske studenter er tilbake til den første normale skolestarten siden 2019. Mange gleder seg, men ikke alle.
– Mange gruer seg til det sosiale eller sliter med å få venner i en helt ny by med helt nye mennesker, sier Johansen som begynner på sitt tredje studieår i Oslo.
Tallenes tale er klare: Over 24.400 studenter, omlag 41 prosent, svarer i en fersk studentundersøkelse at de har få eller ingen venner. Les mer her.
Dette har Kristian aldri opplevd maken til: – Ble jeg rar i hele kroppen og fikk gåsehud
(Romerikes Blad)
Én av dem som har fått føle naturkreftene på nært hold er Kristian Jenssen fra Eidsvoll.
– Det var et ordentlig smell. Normalt sett når det er uvær er jeg ute og filmer, men jeg har aldri opplevd maken til det her, sier Jenssen til RB.
Han forklarer at han var på Myhrer i Eidsvoll og vasket campingvogna da det plutselig blåste opp til uvær.
– Jeg hørte det buldre og så lynet overalt. Det braket hele tiden, men akkurat det lynnedslaget jeg fikk fanget på video var nok det verste. Det var som et lufttrykk slo mot meg og da ble jeg rar i hele kroppen og fikk gåsehud. En veldig merkelig opplevelse, fortsetter Jenssen. Les mer her (+).
I Norge har vi gjennomregulert alt. Det er på tide å gjøre det samme med cannabis
(Nettavisen, norsk debatt)
For all del, jeg vil ikke at folk skal røyke hasj, men jeg vil heller ikke at folk skal være utro, drikke seg overstadig beruset eller sykle uten hjelm. Les mer her.
Ble overrasket med bunad-spleis etter rasistisk hets
(NRK)
Familien har fått massiv støtte etter at de fortalte om rasismen de opplevde da de la ut et bunadsbilde på Instagram. Nå har noen startet en Spleis for at også far skal få en.
– Folk ble sinte av å se barna våre i bunad, sa pappa Dion LuckyIsaiah Hargrave til NRK tidligere i august.
Rasistiske kommentarer haglet inn under et bilde av den flerkulturelle familien iført bunad.
Kona Ramona fikk blant annet beskjed om at hun burde skamme seg og at hun sviktet sin egen «rase.»
Men søndag våknet familien på seks til en gledelig nyhet.
Noen hadde satt i gang en innsamlingsaksjon gjennom Spleis for å skaffe penger til en bunad for Dion.
– Vi visste ingenting om dette. Det er jo helt vilt, sier Ramona Hargrave. Les mer her.