Elden om «komlehåve»-dom: – Ta det med et smil (Dagsavisen)

En 38 år gammel mann nektet å vedta forelegget på 8.000 kroner som han fikk etter å ha kalt en politibetjent «jævla komlehåve» og «brødhåve».

Kumle er en tradisjonsrik matrett laget av rasp, rå potet og mel.

Uttalelsene kom 30. mars i år, da politiet var hjemme hos mannen på Sandnes i Rogaland. Hensikten med besøket var å forkynne noen dokumenter i forbindelse med en annen straffesak. Sandnes-mannen reagerte da politiet kom i uniform og kjørte en cellebil, mens han av hensyn til barna hadde bedt dem stille uinformert og kjøre sivil bil.

20. oktober var saken oppe i Sandnes tingrett, der han ble dømt til å betale 9.600 kroner samt 1.800 kroner i saksomkostninger.

Det er stjerneadvokat John Christian Elden lite imponert over.

– Jeg tenker generelt at politiet bør ha en høy terskel for verbale uttalelser, og ta det med et smil. Slike utsagn sier normalt mest om den som framsetter dem. Der utsagn følges opp med fysiske utfall eller nektelse av å følge pålegg om for eksempel å gå hjem, bør politiet reagere kjapt og resolutt, og eventuelt kjøre bråkmakeren til arresten for å roe seg ned, sier advokat John Christian Elden, til RA.

– Hva tenker du kan skje med respekten for politiet om terskelen for hva man kan kalle politiet heves?

– Jeg tenker respekten kan bli større om politiet slutter å bruke tid og krefter på personer som bare har det i kjeften. Inngrep mot å bli kalt ulike tvilsomme navn på politiet, «kumler» eller «hæstkuker», bidrar ikke til å skape respekt, men senker den når folket ikke skjønner hvorfor det er viktig å bruke ordensmakt, sier Elden til Dagsavisen.

Les hele saken hos Dagsavisen.

Lyst til å lese mer?

Med Nettavisen Pluss +alt får du tilgang til alt innhold fra over 70 av Amedias lokalaviser, inkludert fullstendig versjon av artiklene vi siterer her. Og det med kun én innlogging! Kjøp +alt-abonnement her. (Oversikt over avisene du får tilgang til finner du her).

Folk raser etter parkeringskaos på Gulskogen: – Vi ser etter nye løsninger (Drammens Tidende)

– I dag er det, hvis jeg skal være helt ærlig, et rent helvete. Det er ingen som tar hensyn til oss som bor her. Vi blir for små, sier Morten Lindberg Andersen til Drammens Tidende.

Etter at Drammens Tidende omtalte helgens parkeringskaos ved kjøpesenteret på Gulskogen, har kommentarfeltet rent over av sinte lesere.

– Dette er grunnen til at jeg aldri drar på det senteret. Totalt kaos hver gang, og ingenting blir heller gjort for å bedre situasjonen. Nei takk, skriver en av leserne.

Nå legger senterleder Laila Sønstevold seg flat for kaoset som oppsto. Hun peker på halloween som en utløsende faktor.

– Det var rundt 14.000, og det er noe mer enn vanlig. Har vi mer enn 10.000 på en lørdag, så er vi godt fornøyde. Denne lørdagen hadde vi ekstra mange besøkende mellom klokka 16 og 18, sier hun.

Les hele saken hos Drammens Tidende.

Kristine trodde hun hadde drømmekandidaten. «Fersket» henne på annen skole (Romerikes Blad)

Lillestrøm sliter med stor mangel på helsesykepleier, og da studieinspektør Kristine Kobberdal i Grunnskolen OKS trodde hun hadde løst skolens mangler, økte frustrasjonen ytterligere. Skolen har vært uten helsesykepleier siden starten av året.

Kobberdal var sikker på at hun hadde funnet den perfekte kandidaten på OKS videregående, som hun tipset kommunen om til å fylle grunnskolens tomme post.

– Så gikk det ei stund uten at jeg hørte noe mer om det. Da spurte jeg på nytt, og da viste det seg at hun hadde fått jobb i kommunen. Men det var ikke hos oss, forteller studieinspektøren.

Les også: Snittlønn er 122.000 kroner i måneden – bransjen tilbyr egen utdanning

Ifølge Kobberdal var ikke det et eget ønske fra helsesykepleierens side. Nå har studieinspektøren klaget kommunen inn til Statsforvalteren.

– Jeg håper ikke det er slik at kommunen forskjellsbehandler skolene på bakgrunn av om de er større eller mindre. Jeg kjenner også til en annen mindre skole som heller ikke har tilgang på helsesykepleier, sier Koberdal.

Kommunen avviser kategorisk at de forskjellsbehandler skolene.

Les hele saken hos Romerikes Blad.

Burgersjappa på Grünerløkka risikerer 50.000 i støybot: – Holder oss våkne om nettene (Avisa Oslo)

Bydel Grünerløkka har sendt varsel til Illegal Burger på Olaf Ryes plass, om umiddelbart å dempe musikken på restauranten. Det viser et vedtak Avisa Oslo har fått innsyn i.

Bydelen ber også burgerstedet avslutte praksisen med etterfester og støy etter stengetid.

Om stedet bryter de nye grenseverdiene for støy, truer bydelen med å ilegge bøter på opp mot 50.000 kroner.

Daglig leder Emil Hasselberg bestrider påstandene i et svarbrev til bydelen.

Hasselberg bestrider at det er etterfester, men erkjenner at de spiller musikk når Illegal Burger vaskes og ryddes etter stengetid.

– Etterfester skjer ikke. Det har kun skjedd én gang i løpet av de siste sju årene, og det ble slått hardt ned på, skriver Hasselberg i brevet.

Les hele saken hos Avisa Oslo.