Espen (37) må ta av uføretrygda for å komme seg på jobb (Bladet Vesterålen)
Som ungdom havnet Espen Mathiassen i en trafikkulykke, og han ble alvorlig skadet. I to år satt han i rullestol, men han kjempet seg opp og han lærte seg også språket på nytt.

I mange år har han hatt varig tilrettelagt arbeid, såkalt VTA-ordning, på Sortland Arbeidssenter.

På Sortland Arbeidssenter er han for tida å finne i bruktbutikken, der han har arbeidsoppgaver han trives godt med.

– Jeg arbeider her i butikken, ekspederer kunder, reingjør og priser varene. I løpet av en dag kommer det ganske mange kunder innom. Jeg treffer mange mennesker og har det fint, forteller 37-åringen.

Men nå er Espen litt bekymret. For skyssordninga han hadde for å kunne komme seg til og fra arbeid har opphørt. Han er helt avhengig av transport om han skal komme seg imellom.

Uføretrygd er Espens hovedinntektskilde. Nå må deler av den gå til å dekke utgiftene for å komme seg til og fra jobb.

– Det kommer til å bli veldig dyrt for meg å betale det fra egen lomme, da vil jeg nesten gå i minus. Å ta taxi til jobb koster cirka 300 kroner dagen, sier han. Les mer her (+)

Bekymret over urovekkende trend blant unge: – Et jag som noen ikke kommer ut av (Bergensavisen)
Flere melder nå om økt pågang fra unge som sliter. Sosiale medier får en stor del av skylden.

– Det er et jag som noen ikke kommer ut av. De ønsker så gjerne å få den perfekte kroppen, men opplever at de ikke får det. Så tar det over livet deres, sier rådgiver i Dopingkontakten i Antidoping Norge, Marte Otterholm Fjeld.

– Mange trener ikke for gleden sin skyld, men for å få den kroppen de tror skal gi dem lykke, legger hun til.

Antidoping Norge har ikke konkrete tall, men merker en økning i antall henvendelser. Det er både gutter og jenter, i hovedsak mellom 13 og 22 år, som tar kontakt.

59 prosent av de unge i en undersøkelse gjort av Norges idrettshøgskole svarer at de henter sin informasjon om trening og kosthold fra sosiale medier.

– Det er litt trist. Å følge influensere fører ikke nødvendigvis så mye godt med seg. Jeg pleier å si til de unge hvis de viser meg, at dette trenger du ikke i livet ditt. Ungdommer er i en sårbar fase. I denne fasen er er det viktig å ha gode rollemodeller, som er med å på styrke selvfølelsen, både i virkeligheten og på sosiale medier, sier hun og oppfordrer foreldre og lærere til å snakke med de unge om dette, sier Otterholm Fjeld. Les mer her (+)


«Berg- og dalbane» kunstgress har forårsaket beinbrudd hos spillere
(Finnmarksposten)
Befaring av kunstgressbanen på Honningsvåg stadion viser flere skader på banen. Dette har ført til flere skader på spillere, noen alvorlige. Det er Nordkapp kommune som eier kunstgressbanen og dermed har vedlikeholdsansvaret.

– Det er alvorlige skader vi snakker om. Her har det oppstått to beinbrudd som følge av at spillere har snublet i ujevnheter, samt flere skader på sener og leddbånd inkludert overtråkk, forteller June Hansen som er leder i Fotballgruppa til Honningsvåg Turn og idrettsforening (HTIF).

De har nå sendt brev til kommunen der de påpeker det som står i rapporten, hvor det beskrives at tilstanden på kunstgresset er dårlig på enkelte områder. Det har vært flere skader på spillere i år, på grunn av det dårlig dekket som er per i dag, skriver HTIF i brevet. Les mer her (+)