Avisstrid om spådame

Dagsavisen trykket også annonse for spåkvinnen.

Dagsavisen trykket også annonse for spåkvinnen.

Klappjakt på blond sannsigerske førte til krangel mellom Forbrukerombudet og Schibsted-eide avis1.

20.02.04 12:10

Jakten på et internasjonalt selskap bak annonser med en blond " sannsigerske" var bakgrunnen for at Forbrukerombudet krevde å få vite adressen til annonsøren i en avis.

Spådamen Maria Duval, alias Maria France, hevdet hun kunne skaffe deg hva som helst for å gjøre livet ditt bedre, det være seg en ny kjæreste, bil eller hus.

Ingen vet hvor mange som er gått fem på annonsen. Ifølge Forbrukerombudet er det mange, i hele Europa.

- Sannsigersken annonserte i flere norske aviser i en periode, blant annet i Dagsavisen og Schibsteds gratisavis i Oslo, avis1, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon til NTB.

Selve annonsen bryter med markedsføringsloven, men også avisene som trykket annonsen gjorde seg skyldige i lovbrudd:

- Det er ikke lov å publisere lovstridig markedsføring, påpeker Thon.

I et brev til avis1 krevde ombudet at avisen garanterte at de aldri ville ta inn annonsen igjen, og ville også vite hvem som hadde bestilt annonsen.

- Det spesielle med Maria Duval, er at et internasjonalt system står bak og melker forbrukerne for penger. Dette er et problem som vi blant annet diskuterer med europeiske forbrukerombud på et møte i Brussel fredag, forteller Thon.

Sjefredaktør Per Borglund i Schibsteds gratisavis i Oslo, avis1, hadde ingen intensjoner om å rette seg etter Forbrukerombudets krav. Selv da ombudet etter flere brev påpekte retten det har til å kreve hjelp fra politiet til å få gjennomført sitt pålegg.

- Jeg vil aldri fraskrive meg retten til å trykke noe som helst - eller garantere Forbrukerombudet eller andre offentlige instanser noe lignende, fastslår Borglund.

Etter flere brev kommer likevel partene til enighet. avis1 opplyser, riktignok under tvil, om hvem som har bestilt og betalt annonsen. Det mildner Forbrukerombudet:

- Vi vet ikke nå om dette er en adresse Maria Duval har operert fra tidligere. Men jeg er fornøyd med at vi har fått disse opplysningene. De skal jeg sende ned til forbrukermøtet i Brussel, fastslår Thon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.