Har du sett denne grafen?
Flere Twitter-brukere og såkalte alternative medier bruker den som et argument for at man må bruke legemiddelet ivermectin for å bekjempe korona.
Informasjons- og kulturavdelingen ved Japans ambassade i Norge skriver i en epost til Nettavisen at ivermectin ikke er godkjent til bruk mot korona i Japan.
– Ifølge Ministry of Health, Labour and Welfare of Japan, er ivermectin fortsatt ikke godkjent, men et medikament under utvikling, skriver de i en e-post til Nettavisen.
Her er et eksempel på et innlegg i sosiale medier som ikke har noen rot i virkeligheten. Japanske myndigheter anbefaler nemlig ikke bruk av legemiddelet ivermectin til koronabehandling:
Det er ikke det eneste eksempelet. Det flommer over av meldinger med anbefalinger og betraktninger av medisinen.
Den amerikanske quarterbacken Aaron Rodgers, som spiller for NFL-laget Green Bay Packers, har fått hard medfart etter at han over lengre tid har uttalt seg konspiratorisk om korona, vaksinasjon og behandling av koronasykdom. Han ga blant annet et intervju i fjor høst der han sa at han hadde gjort litt faktasjekking selv, og at han hadde fått anbefalt flere koronabehandlinger – blant annet ivermectin – av sin venn Joe Rogan. Sistnevnte, en av verdens største podcast-programledere, har høstet massiv kritikk for å spre misvisende informasjon om korona og vaksinasjon.
Man behøver altså ikke lete lenger før man finner eksempler på innlegg der ivermectin debatteres:
Hva er ivermectin?
Ivermectin er et anerkjent legemiddel som også brukes i Norge. I 2015 fikk skaperne av legemiddelet Nobelprisen i medisin for arbeidet sitt. Medisinen brukes til å ta livet av parasitter, både på dyr og mennesker. I Norge brukes ivermectin vanligvis for å bekjempe skabb.
På Legemiddelverkets nettsider heter det at Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) har gått gjennom dokumentasjon fra en rekke ulike studier som omhandler ivermectin.
«Laboratoriestudier har vist at ivermectin kan hindre formering av SARS-CoV-2, men dette krever mye høyere konsentrasjoner enn det man oppnår ved vanlig bruk av godkjente legemidler med ivermectin.»
Les også: «Desinformasjonen om ivermectin»: - Jeg er veldig bekymret
Videre skriver Legemiddelverket at de fleste studiene var små og hadde svakheter, blant annet at det hadde vært brukt flere legemidler samtidig og og ulike doseringsregimer var fulgt.
« EMA har derfor konkludert med at tilgjengelige kunnskap foreløpig ikke er tilstrekkelig for å anbefale bruk av ivermectin ved covid-19 - bortsett fra i kliniske studier.»
Legemiddelverket opplyser også om at ivermectin kan gi alvorlige helseskader hvis det gis i høye doser.
«Selv om ivermectin vanligvis tolereres godt, kan man ikke utelukke skadelige effekter ved bruk av de høye dosene som ville være nødvendige for å hindre formering av covid-19-virus i lungene.»
Les også: Koronapasient påstår viagra reddet livet hennes – norsk ekspert advarer
Falske nyheter
– Jeg har kikket litt rundt og ivermectin har ikke blitt anbefalt av japanske myndigheter, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket til Nettavisen.
Han viser blant annet til en artikkel fra Reuters som konkluderer med at ivermectin ikke har hatt noe som helst å gjøre med fallet i antall smittede i Japan.
– Dette er ikke den eneste falske nyheten vi har sett under pandemien. Det er hundrevis av artikler som er skrevet, publisert og trukket tilbake fordi de inneholder oppdiktede fakta, dårlig forskning også videre, sier Madsen til Nettavisen.
Han trekker fram en studie som ble publisert i både Lancet og New England Journal of Medicine. Den viste seg å inneholde oppdiktede tall.
– Det var slik at selv en amatør ville oppdaget at dette ikke var riktig, sier Madsen til Nettavisen. Lancet og New England Journal of Medicine er to av verdens mest anerkjent medisinske tidsskrift.
– Faren ved dette er at folk heller vil ha ivermectin enn vaksine. Vaksinasjon er den eneste veien ut av pandemien. Blir det slik at flere nå vil ha ivermectin mot korona er ikke det bra, sier Madsen til Nettavisen.
I oktober i fjor skrev Nettavisen en artikkel om ivermectin. Den gangen sa Madsen at man ikke vet om ivermectin har noen effekt mot Covid-19.
– Det er motstridende data og et uklart bilde. Det pågår en rekke studier som skal finne ut av dette. Det blir veldig spennende å se om studiene kan fastslå om ivermectin forebygger eller behandler korona, fortalte Madsen til Nettavisen i oktober.
Han viste til den siste oppsummeringen fra anerkjente Cochrane Library fra 28. juli i fjor som konkluderte med at man ikke kan fastslå om ivermectin har noen effekt mot korona.
– Det har ikke skjedd noe nytt siden sist, sier Madsen til Nettavisen nå.
Kan brukes mot korona
Ivermectin kan brukes mot korona i Norge, men da må en lege skrive ut medisinen på resept. Det har Steinar Madsen tidligere sagt til Nettavisen.
– Norske leger står fritt til å foreskrive det til sine pasienter hvis de mener det er riktig og medisinsk forsvarlig. I Norge brukes ivermectin hovedsakelig mot skabb, sier Madsen.
Hvor mange som har fått ivermectin mot korona i Norge har ikke Madsen og Legemiddelverket noen oversikt over.
– Det er et viktig legemiddel. Vi har en viss engstelse for at en omfattende bruk av ivermectin mot korona skal føre til resistens hos skabb. Det er slik at stor bruk av et legemiddel mot bakterier og parasitter nesten alltid fører til en form for resistens, sier fagdirektøren.
– Definisjonen på konspirasjonstenkning
En som også har sett nærmere på hvordan omtalen av ivermectin har utviklet seg i sosiale medier, er bloggeren, forfatteren og foredragsholderen Gunnar Tjomlid. Han holder foredrag og skriver om kritisk tenkning, alternativ behandling og vitenskapsformidling.
I et blogginnlegg publisert i september 2021 har han undersøkt hvorvidt det stemmer at en rask nedgang i koronatilfeller i India skyldes bruk av ivermectin. Han kom frem til at slutningene som trekkes bærer preg av konspirasjonsteorier.
– Man cherry-picker altså de data som passer når det gjelder ivermectin, og fornekter data som ikke passer inn i dette bildet. Det er selve definisjonen på konspirasjonstenkning. Alt som støtter opp under hypotesen er SANNHET, og alt som taler mot den er FAKE og en del av Den Store Konspirasjonen!, skriver han på sin blogg Saksynt.