Filmer, bøker tv-serier, spill og barneleker har i flerfoldige år dyrket frykten for havets blodtørstige kjemper. Hvert eneste år slås det stort opp: «Haiangrep ved feriestrand» og «Dødelig haiangrep».

Gjennom populærkulturen har frykten for disse mytiske skapningene blitt dyrket.

– Denne haien sluker deg hel! utbryter den hardbarkede og kanskje noe alkoholiserte haifiskeren Quin i filmen «Haisommer».

Filmen som kanskje i aller størst grad må ta på seg skylden for haiens rykte som en blodtørstig menneskespiser.

Sekken med 90 millioner kroner som Steven Spielberg fikk til rådighet for å lage hai-skrekk i 1975, fikk (fiske)bein å gå på, og ifølge CNBC har filmen i dag tjent inn nesten 12 milliarder kroner justert etter inflasjon.

– Hvithaien har fått sitt rykte ødelagt av filmer som Haisommer, sier den norske marinbiologen og haieksperten, Fredrik Myhre til Nettavisen.

Han leder havteamet i Verdens naturfond (WWF) og leder den norske organisasjonen HHH (Hjelp Havets Haier).

Mener dette er det eneste som er farlig med haiene

Hvert år må over 100 millioner haier bøte med livet. Det vil si at det hver dag blir drept over 274.000 haier, altså over 11.000 hai i timen. Det er et stort problem, sier haiekspert Myhre. Når haien ikke klarer å reprodusere seg like raskt som den blir jaktet på og drept, så minker bestanden.

– Én tredjedel av alle haiarter er allerede direkte utrydningstruet i dag, forklarer marinbiologen.

Men når var det maktbalansen mellom hai og mennesker snudde, eller har den noen gang snudd? Haiekspert Myhre sier hai-frykten er ubegrunnet og at haiens rykte aldri har hatt en rot i virkeligheten.

– Det eneste som er farlig med haiene, er at de er ferd med å forsvinne fra verdenshavene. Det er ingen haier som ser på mennesker som naturlig matkilde, sier Myhre.

Les også: Mann (35) drept i sjeldent haiangrep i Sydney. Angrepet ble filmet av vitne

– Et forsvinnende lavt tall

Tallenes tale er klar: 73 mennesker ble angrepet uprovosert av hai i 2021, av disse ble ti drept.

Haieksperten mener disse tallene burde vært mye høyere om haien faktisk var en svoren menneskeeter, tatt i betraktning hvor mange mennesker som faktisk benytter seg av sjøen.

– Hvis man legger sammen de hundrevis av millioner mennesker – om ikke milliarder av mennesker – som bruker havet hvert eneste år, så er det et forsvinnende lavt tall, sier Myhre.

Les også: Da faren tok dette bildet av barna, fikk han panikk

Han sier de tilfellene der haier har angrepet mennesker skyldes rene misforståelser.

– Angrep skyldes stort sett at man rett og slett er på feil sted til feil tid og at haien tar feil av deg som menneske og noe den ellers ville ha spist, som for eksempel en sel eller sjøløve. Det må også understrekes at veldig mange overlever haiangrep. Det er såkalte «hit and runs», der mennesket blir bitt én gang før haien stikker av når den finner ut at det har satt tennene i noe den ikke forventet, sier haieksperten og legger til:

– Det er klart at når en hvithai på seks meter tar en bit av et menneske, så kan skadene være ganske store. Men likevel overlever altså de aller fleste som skulle være så uheldige å bli angrepet.

Myhre sier man ikke må glemme at haien tross alt er et rovdyr, og av de faktisk er av de aller største man har i havet.

– Man skal behandle alle dyr med respekt og være forsiktig rundt store rovdyr uansett. Det er klart at uhell kan skje, men er man tett på haier – bør man være der på haiene sine premisser, sier haieksperten.

De «farlige» haiene har én ting til felles

– Hvilke haitype er det som står bak flest angrep på mennesker, og hvilken type står bak flest dødelige angrep?

– Hvithaien er den som er mest beryktet, som også er godt representert på listen over hvilke arter som kan angripe mennesker, men selv den har ikke mennesker på menyen, sier han.

Marinebiologen lister videre opp makrellhai, oseanisk hvittipphai, stor hammerhai og tigerhai som de som det er forbundet størst risiko med.

– Disse artene er dessverre alle allerede direkte utrydningstruet. Hva gjelder hvittipphaien og stor hammerhai, så er de kritisk utrydningstruet. De får heller ikke noe særlig god hjelp til å komme seg på fote igjen heller. På generelt grunnlag ser man færre av de haiartene som potensielt er forbundet med risiko for mennesker, sier Myhre.

Det er mange haiarter i Norge også. Ni av disse artene anser vi som helnorske. En av dem er faktisk verdens nest største hai og med det verdens nest størst fisk. Arten heter rugde og er en skikkelig kjempe.

– Den finnes langs hele norskekysten, også innerst i Oslofjorden. Den kan bli 12 meter lang og veie opptil 19 tonn, sier haieksperten.

Men også denne haiarten er utrydningstruet både her til lands og i resten av verden.

– Noe mange ikke tenker over

Havets kjemper har plasket rundt i havet siden tidenes morgen. Faktisk har de svømt i havet i over 400 millioner år, noe som gjør at de har overlevd både dinosaurer, keiserriker og smørkriser.

– De har formet livet i havet og dermed livet på landjorda, sier Myhre.

Den har også en særs viktig rolle i økosystemet. Hvis haien forsvinner, så blir det flere av de mellomstore fiskene, som sin side spiser flere av de mindre fiskene,. De minste fiskene er ofte arter som holder korallene frie for alger og andre påvekster, slik at korallrevene mister sine gartnere. Det gjør at korallrev blir mindre friske, forklarer marinbiologen.

Det har gjort seg tydelig steder der det ikke har vært haier over lengre tid, før man igjen har fått haien tilbake ved å slutte å jakte på den, eller ved å verne havområdet.

– Der man har fått tilbake haiene ser man at korallrevene også henter seg inn igjen og blir rikere på dyreliv.

– Vi mennesker er avhengig av et sunt og levende hav, og derfor er vi også avhengig av haier. Det tror jeg er noe mange ikke tenker over når man leser om de få haiangrepene som er på verdensbasis hvert eneste år, sier marinbiologen.

Les også: Denne haien lever rett under badebrygga: - Ser ut som en hundevalp

Dette må du passe på om hai-safari frister

Fasinasjonen for haier finner man verden over, og de stedene det finnes hvithai og andre store hai-arter – finnes det også hai-turisme.

– Jeg skjønner fascinasjonen veldig godt. Jeg synes det er flott at folk ønsker å forstå mer om haiene og ønsker å se med egne øyne hvor fantastiske de er, men man skal også sørge for at man reiser ut med ansvarlige turoperatører som har godkjenning i landet de opererer i, sier haieksperten og utdyper:

– De profesjonelle aktørene vet at man ikke skal skade haiene og forstyrre minst mulig.

– Hvor bør man ikke dra på haisafari eller haidykking?

– I land hvor du har mindre myndighetskontroll, er det også mindre kontroll på hvilke dykke- og fisketur-aktører som får holde på, og da er sjansen for useriøse aktører større. Som et eksempel i helt andre enden av skalaen har du Sør-Afrika, der du må ha gyldig mydighetsgodkjenning for å dykke etter for eksempel hvithai.