Gå til sidens hovedinnhold

Avlyser koranbrenning

Pastoren Terry Jones har avlyst planene om å brenne 200 eksemplarer av koranen.

Sent torsdag kveld kom meldingen om at pastor Terry Jones avlyser koranbrenningen, melder Sky News.

Dette kan bety at Det hvite hus har kontaktet ham per telefon, og bedt ham om å avlyse.

Den omstridte amerikanske pastoren Terry Jones hadde planer om å brenne 200 eksemplarer av koranen under markeringen av niårsdagen for terrorangrepene mot New York og Washington.

USAs president Barack Obama har fordømt planene, og advarte om at koranbrenningen kunne fremprovosere voldsomme opptøyer. I tillegg fryktet Obama at koranbrenningen ville fungere som en rekrutteringsmekanisme for terrororganisasjonen Al-Qaida.

Pastor Jones leder den lille menigheten Dove Outreach Center i Gainesville. Menigheten har kun 50 medlemmer.

Villig til å revurdere
Jones har sagt han vil gjennomføre koranbrenningen førstkommende lørdag, til tross for alle advarslene.

Men Jones har også sagt han var villig til å revurdere planene dersom han får en personlig telefon fra Det hvite hus, Pentagon eller Utenriksdepartementet.

Obama-administrasjonen opplyste torsdag at de vurderte å ringe pastoren, noe de trolig har gjort.

- Det har vært diskusjoner om muligheten til å gjøre det. Jeg vet ikke om det er blitt tatt en endelig avgjørelse, sa talsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs, melder ABC News.

Gibbs sa det ikke blir presidenten selv som tar telefonsamtalen, men trolig noen i Obama-administrasjonen.

Utsteder reiseråd
Samtidig har Det amerikanske utenriksdepartementet utstedt et reiseråd til amerikanere i utlandet. Myndighetene oppfordrer amerikanere som er på reisefot, til å holde seg unna mulige demonstrasjoner som er trigget av koranbrenningen, melder CNN.

- Demonstrasjoner, noen som har vært voldelige, har allerede funnet sted i flere land, inkludert Afghanistan og Indonesia, som svar på medierapporteringer om kirkens planer, opplyser amerikansk UD i reiserådet.

- Risikoen for flere protester og demonstrasjoner, som kan utvikle seg til å bli voldelige, er fortsatt stor. Vi oppfordrer dere til å følge med på lokale reaksjoner på situasjonen, og unngå steder hvor det kan være demonstrasjoner.

Trusselvurdering
Øverstkommanderende for ISAF-styrkene, David Petraus, advarte tidligere denne uken om at bokbrenningen kan skade Afghanistan-oppdraget, samt sette ISAF-soldaters liv i fare.

Det gjelder også norske soldater, ettersom de utgjør en del av ISAF-styrkene. Forsvaret ønsker ikke å kommentere hvorvidt koranbrenningen kan sette norske soldaters liv i fare, men understreker:

- Vi har ingen grunn til å betvile trusselvurderingen fremsatt av ISAF-sjefen David Patreaus, sier talsmann for forsvarssjef Harald Sunde, oberstløytnant John Inge Øglænd, til Nettavisen.

Planene om koranbrenningen har allerede vekket sterke reaksjoner i verden og blant toppolitikere. Kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets høyskole utelukker ikke opptøyer dersom Jones’ evangeliske menighet gjennomfører bokbrenningsprosjektet.

- Dette blir bare spekulasjoner, men det er ikke for ingenting at Petraeus fordømmer dette på det sterkeste. Det kan i verste fall bidra til at afghanere kan massemønstre og demonstrere mot det som skjer. Om det skal gå over og bli voldelig eller ekstremt voldelig, har jeg ingen formening om, sier Bøe-Hansen til Nettavisen.

Vann på mølla
Bøe-Hansen er i liket med Petraeus bekymret for at koranbrenningen kan styrke Talibans posisjon i Afghanistan.

- Det er to forhold. Det ene er at det kan trigge massemønstring og demonstrasjoner. Og det andre er at det kan gi vann på mølla til Talibans propagandaapparat. Det er ingen tvil om at Taliban kan utnytte dette propagandamessig, sier han.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken