RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avlyser nyvalget i Sverige

Den svenske regjeringen kaller lørdag inn til pressekonferanse. Miljöpartiets Gustav Fridolin (t.v) og Statsminister Stefan Löfven, er til stede sammen med representanter fra de borgerlige alliansepartiene Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna. Foto: Pontus Lundahl / NTB scanpix
Den svenske regjeringen kaller lørdag inn til pressekonferanse. Miljöpartiets Gustav Fridolin (t.v) og Statsminister Stefan Löfven, er til stede sammen med representanter fra de borgerlige alliansepartiene Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna. Foto: Pontus Lundahl / NTB scanpix Foto: Pontus Lundahl
Sist oppdatert:
Sverige endrer reglene for behandlingen av statsbudsjettet. Et enkelt parti skal ikke kunne sette stopper for at et budsjett blir vedtatt.

Under en pressekonferanse lørdag sier statsminister Stefan Löfven at Socialdemokraterna sammen med Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna har kommet til en felles avtale om hvordan Sverige kan styres med en mindretallsregjering.

- Denne enigheten vi har kommet til betyr at Sverige kan styres også i en ny politisk situasjon, sier Löfven.

Ikke aktuelt med nyvalg

Avtalen innebærer at statsminister Löfven skal få styre, at ingen partier alene skal kunne sette en stopper for at en regjerings statsbudsjett blir vedtatt, og at flere politiske områder skal forhandles og samarbeides om.

– Enigheten går blant annet ut på at statsministerkandidaten som støttes av en koalisjon som er større enn alle andre koalisjoner, kan slippes fram, sier Löfven under pressekonferansen.

Avtalen skal gjelde frem til 2022.

- Med denne avtalen, som gjør det mulig for sittende regjering å komme gjennom med sitt budsjett, er det ikke aktuelt å fatte beslutning om et nyvalg, sier han.

LES OGSÅ:Ap: – Svenskene trekker et lettelsens sukk

Fakta: Den svenske regjeringskrisen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Riksdagen stemte ned regjeringens forslag til statsbudsjett onsdag 3. desember.

* Budsjettet til regjeringskoalisjonen Socialdemokraterna og Miljöpartiet fikk 153 stemmer, mens den borgerlige Alliansens budsjett fikk 182 stemmer.

* Etter avstemningen besluttet statsminister Stefan Löfven (S) å skrive ut nyvalg, som etter planen skulle holdes 22. mars. Formelt skulle nyvalget utlyses i romjulen.

* Det var første gang i svensk historie at en sittende regjerings budsjett ble nedstemt.

* 27. desember ble det kjent at det likevel ikke blir holdt nyvalg.

LES OGSÅ: Sverige-demokraterna fremmer mistillitsforslag mot Löfven

Fremme mistillitsforslag

Sverigedemokraterna (SD) skal fremme et mistillitsforslag mot statsminister Stefan Löfven, sier partiets fungerende leder Mattias Karlsson.

– Jeg har ingen tillit igjen til ham, sier Karlsson til nyhetsbyrået TT.

Besluttet nyvalg

Statsminister Löfven besluttet å skrive ut nyvalg etter at Riksdagen hadde stemt ned regjeringens forslag til statsbudsjett onsdag 3. desember. Tidligere har det blitt sagt at den svenske regjeringen ville kunngjøre et ekstra valg tirsdag 30. desember, og at valget skulle holdes 22. mars.

Statsminister Stefan Löfven (S) besluttet å skrive ut nyvalg etter at regjeringens budsjett ble nedstemt. Nå ser det ut til at det likevel ikke vil holdes nyvalg i Sverige. Foto: Maja Suslin / NTB scanpix

Dette var første gang i svensk historie at en sittende regjerings budsjett ble nedstemt.

LES OGSÅ: «Ett bilde sier mer enn tusen ord»

Hemmelige forhandlinger

22. desember ble det kjent at regjeringen har sittet i hemmelige forhandlinger for å forsøke å forhindre et nyvalg. Kilder har uttalt til SVT at forhandlingene handlet om hvordan Sverige kan styres av en mindretallsregjering, og hvordan slike regjeringer skal kunne få vedtatt et statsbudsjett.

Professor: – Ble litt overrasket av avtalen i Sverige

Statsviter Jonas Linde uttaler til NTB at han ble litt overrasket over hvor snar Stefan Löfven var til å snakke om nyvalg. Lørdag ble han overrasket igjen da Löfven i stedet la fram en samarbeidsavtale med de borgerlige.

– Til å begynne med trodde jo de fleste at det ikke ville bli noe ekstravalg, mens Löfven tidlig gikk ut og sa at det. Samtidig var det litt overraskende da beskjeden om den nye avtalen kom, sier Linde til NTB.

- Blir interessant

Professoren ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen understreker at han ikke kjenner detaljene i avtalen, men han tror den kan være med på å sementere blokkpolitikken i Sverige.

– De har en tradisjon for sterke blokker på en annen måte enn i Norge, men også en tradisjon for samtaler på tvers av blokkene. Det blir interessant å se hvordan dette nå blir påvirket, sier Linde, som sier avtalen både kan befeste blokkene og føre til en mer konsensusdrevet politikk.

– Samtidig blir Sverigedemokraterna nå virkelig isolert. Selv om de kan gå fram på meningsmålingene, vil de ikke ha en sjanse til å få gjennomslag.

I tillegg til Sverigedemokraterna er Vänsterpartiet heller ikke med i avtalen. Dermed er disse to partiene skjøvet ut på sidelinjen.

– Det vil fortsatt være rom for dem i svensk politikk, men det vil ikke kunne omsettes i praktisk politikk på en god stund, tror Linde.

LES OGSÅ:Sju av ti svensker støtter nyvalg


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere