RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avlyser rentesjokk

Sist oppdatert:
Det er jubelstemning i norsk økonomi, men det er ingen fare for renten.
Veksten fortsetter i norsk økonomi. Statistisk sentralbyrå (SSB) venter fortsatt høy vekst og fallende arbeidsledighet. Det viser byråets analyse over konjunkturtendensene i norsk økonomi.

Til tross for flere års konjunkturoppgang har inflasjonen og lønnsveksten så langt vært moderat. Tilstrammingen i arbeidsmarkedet antas å bidra til å øke lønnsveksten, tror SSB.

Lønnsveksten skyter fart

- Det stramme arbeidsmarkedet og høy inntektsvekst i næringslivet drar lønnsveksten opp, sier forskningsdirektør Ådne Cappelen i SSB.

- Både inntektsuviklingen i bedriftene og bedringen i arbeidsmarkedet er sterkere enn vi antok i vår forrige konjunkturrapport, og det ser nå ut til at lønnsveksten fra 2006 til 2007 vil bli klart høyere enn det den har vært de siste årene, og mer på linje med i høykonjunkturen rundt tusenårsskiftet, skriver SSB

De tror på en lønnsvekst på 5,3 prosent neste år, et anslag som er oppjustert med 0,3 prosent siden SSBs rapport i september.

Flater ut neste høst

SSB tror at Norges Bank vil heve renten mer enn de før har antatt. De tror at styringsrenten settes opp med ytterligere 0,5 prosent, og at pengemarkedsrenten dermed kommer opp i 4,25 prosentpoeng fra og med annet halvår neste år, men at den så blir liggende der en tid framover.

- Bankenes utlånsrenter antas å øke til 5,5 prosent gjennom 2007, og å ligge på dette nivået i 2008 og 2009, sa forskningsdirektør Ådne Cappelen på dagens pressekonferanse.

Økte oljeinvesteringer

Oljeinvesteringene fremover vil bidra til å forsterke høykonjunkturen i hele prognoseperiden tror SSB. Byrået legger til grunn et investeringsnivå som er omlag 5 prosent høyere i volum i 2007 enn i 2006.

- I 2008 legger vi til grunn at investeringsvolumet øker med knappe 5 prosent, og med ytterligere 7 prosent i 2009, tror SSB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere