Gå til sidens hovedinnhold

Avlyser valget

Valgkommisjonen avlyser valget og Hamid Karzai fortsetter som president.

Lederen for den uavhengige afghanske valgkommisjonen, Daoud Ali Najafi, opplyser mandag at omvalget førstkommende lørdag er avlyst, melder nyhetsbyrået AP.

Trakk seg fra valget
Det skjer etter at utfordrer Abdullah Abdullah trakk seg fra valget i helgen.

Abdullah begrunner dette med at han ikke vil delta i en ny valgomgang grunnet frykt for valgfusk. Første valgrunde, som ble avholdt 20. august, var som kjent preget av omfattende valgfusk.

Dermed fortsetter Hamid Karzai som president i det krigsherjede landet.

- Vi erklærer Hamid Karzai, som fikk majoriteten av stemmene i første valgomgang og som er den eneste kandidaten i andre valgomgang, som den valget presidenten i Afghanistan, sa en talsperson for den uavhengige valgkommisjonen under en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Talspersonen sier andre valgomgang blir avlyst for å spare penger, samt hindre flere tilbakesteg som kan svekke Afghanistan både politisk og økonomisk.

Etter afghansk lov blir det skrevet ut omvalg dersom ingen av kandidatene får over halvparten av stemmene.

Gjenopprette tilliten
President Hamid Karzai lå an til å gjøre et svært godt valg i andre runde. En av grunnene til å gjennomføre en ny valgrunde var å gjenopprette tilliten til presidentvalget etter avsløringene om fusk.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon avla et besøk til Afghanistan mandag. Generalsekretæren la ikke skjul på at valget i Afghanistan var ett av de vanskeligste valgene som FN noensinne har støttet.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot