Avsatt av sine egne vakter

Foto: Scanpix (AFP Scanpix)

Nigers president angrepet under sitt ukentlige regjeringsmøte.

22.02.10 12:48

President Mamadou Tandja (71) holdt regjeringsmøte onsdag, da soldater og menn fra hans egen vaktstyrke stormet presidentbygningen og gjennomførte et kupp.

Hvor Tandja er nå, er uvisst, men en lokal radio melder at han befinner seg i en militærleir.

- Skudd og eksplosjoner lagde gjenlyd over byen, da soldater angrep palasset der Tandja, landets leder det siste tiåret, ledet et kabinettmøte, skriver flere medier.

De militære ledes av Salou Djibo, som torsdag meddelte at grunnloven er lagt til side og at alle valgte organer er oppløst.

Juntaen kaller seg selv Det øverste rådet for gjenreisingen av Demokratiet, og sier målet deres er «å redde befolkningen fra fattigdom, svindel og korrupsjon».

Demonstrasjoner
Også resten av regjeringsmedlemmene skal være i kuppmakernes hender, og er pågrepet.

De vanlige programmene på den statlige radiokanalen ble stanset og i stedet ble det spilt parademusikk. Det er meldt om at tre soldater mistet livet under angrepet, men kuppet skal ha gått relativt rolig og raskt for seg. Innbyggerne flyktet inn i sine hjem, og det meste av skytingen var over i løpet av en halvtime.

Isolert
Niger er verdens tredje største produsent av uran, og har siden desember 1999 blitt ledet av Tandja. Han har sittet med makten så lenge gjennom å innføre nye, kontroversielle lover. I august oppløste han parlamentet, og endret grunnloven slik at han selv kunne bli sittende på ubegrenset tid. Deretter skrev han ut nyvalg i oktober, noe som førte til at landet ble utestengt fra De økonomiske samarbeidet mellom vestafrikanske stater (ECOWAS)

- Vi fordømmer dette kuppet, like mye som vi fordømmer det konstitusjonelle kuppet Tandja gjennomførte, sier Ecowas Abdel Fatau Musa.

Siden da har Niger vært isolert fra den internasjonale arena, mens blant annet AU og Nigeria har forsøkt å forhandle fram en løsning i landet. Blant forslagene har vært å beholde Tandja i en begrenset periode, mens regjeringen skulle bestå av medlemmer både fra regjeringspartiet og opposisjonen.

Uroligheter
Kuppet kommer etter flere måneder med uroligheter. Sist søndag demonstrerte flere tusen utenfor parlamentet, der de anklaget Tandja for å være ansvarlig for at det ikke har blitt noe av forhandlingene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Scanpix

Lite er kjent om kuppleder Djibo, men en av juntaens andre lederskikkelser, Djibrilla Hima Hamidou, var talsperson også da militæret tok over landet i 1999.

Den gang ble sittende president drept, men et valgt politisk styre var på plass i løpet av et år og ro og orden preget på ny landet.

Også Tandja har en broket fortid. Han har en fortid fra det militære, og ble første gang valgt i 1999. I 2004 var han tilbake som president, og siden da har han beholdt makten på diverse udemokratisk vis.

Trend
Kuppet er det siste i en rekke lignende hendelser i nabolandene de seneste årene. Både Madagaskar, Guinea og Mauritania har opplevd lignende. Den afrikanske union (AU) har fordømt kuppet.

- Vi er alltid bekymret når det er trusler om et kupp eller det rapporteres om et kupp i Afrika. Det er det motsatte av hva vi ønsker, vi vil at Afrika skal være et kontinent fritt for kupp, sier AUs sikkerhetskommissær, Ramante Lamamra.

(Kilde: allafrica, cnn, BBC)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.