Telenor så sitt snitt til å satse tungt i det nye markedet som åpnet seg etter militærjuntaens fall i Myanmar, og etablerte mobilvirksomheten Telenor Myanmar i 2014.
I sommer ble det imidlertid kjent at Telenor trekker seg ut av Myanmar og selger virksomheten for 900 millioner kroner til det beryktede investorselskapet M1 Group.
Kritiske røster mener det er stor fare for at M1 Group, som har operert i og samarbeidet med autoritære regimer tidligere , skal overlevere sensitiv brukerdata om tidligere Telenor-kunder til militærjuntaen.
Les også: Høyre-profil: - Telenor-salget kan sette menneskeliv i fare
Eksperter Nettavisen har snakket med tidligere, sier at militærjuntaen kan misbruke mobildataen på enkelt vis til å kartlegge nettverk og bevegelser til regimekritikerne, og dermed nøste opp i hele opposisjonen og potensielt sette menneskeliv i fare.
Sterk appell til Norge
Htin Linn Aung var kommunikasjons-, informasjons- og teknologiminister for den folkevalgte enhetsregjeringen i Myanmar rett før militærkuppet 1. februar tidligere i år. Nå sitter han i ufrivillig eksil i USA. Han er tidligere politisk fange, og kommer nå med en sterk appell til den norske regjeringen og Telenor.
- Situasjonen nå er veldig kritisk. Norge har alltid vært en kjær og nær venn av Burma (nå Myanmar red.anm.). Vi stolte på dere. Derfor fikk Norge og Telenor muligheten til å bygge telecom-infrastruktur, og andre tjenester til landet vårt. Telenor bestemte seg nylig for å selge sin virksomhet i Myanmar til et svartelistet libanesisk selskap, som er kjent for å jobbe med Sudan, Syria, Yemen og Libya, sier den folkevalgte ministeren til regjeringen og Telenor i en videoappell Nettavisen har fått tilgang til.
Les mer om bakgrunn her: Solgte mobilselskap til milliardær på «dirty list». Norge får brutal kritikk
Rundt 1000 mennesker har blitt drept og 7000 arrestert siden militærjuntaen kuppet landet for et drøyt halvår siden. Den myanmarske eksil-ministeren frykter dette tallet kan stige ytterligere dersom Telenors brukerdata havner i feil hender.
- Telecom-data er sensitiv data, og i hendene til voldelige ekstremister eller terrorister er telecom-data farlig og sensitiv informasjon som kan brukes til å systematisk jakte ned mennesker som jobber for frihet og grunnleggende menneskerettigheter, sier Htin Linn Aung.
- Jeg appellerer derfor i dag til den norske regjeringen som eier 52 prosent av Telenor-gruppen. Jeg ber dem om å være like aktive eiere nå, som da den norske regjeringen var med å promotere Telenor da de søkte om lisens i Myanmar. Vi må reversere salget av Telenor Myanmar til det libanesiske svartlistede selskapet, sier han.
- Videre appellerer jeg til Telenor, og ber dem om å vokte disse telecom-dataene, som om liv settes på spill. For menneskeliv settes allerede på spill. Havner de i feil hender, kan disse dataene brukes som et masseødeleggelsesvåpen. Takk, avslutter Htin Linn Aung.
Les også: Telenor selger mobilvirksomheten i Myanmar
Telenor overleverer brukerdata til svartlistet selskap
Nettavisen har vært i kontakt med Telenor en rekke ganger de siste ukene, og spurte selskapet nylig om det er teknisk mulig for dem å slette historisk brukerdata før de nye eierne overtar driften, og hva som eventuelt hindrer dem fra å gjøre det.
- Først av alt, for å kunne tilby telekomtjenester må telekomoperatører ha brukerdata om tidspunkt og sted for en telefonsamtale. Disse brukerdataene inneholder ikke informasjon om selve innholdet i kommunikasjonen og Telenor har derfor ingen data om hva som blir sagt i en telefonsamtale eller hva som står skrevet i en melding eller e-post, svarte informasjonssjef i Telenor, Tormod Sandstø, i en e-post til Nettavisen i forrige uke.
- Når Telenor selger virksomheten i Myanmar kommer den nye eieren til å ta over driften og kundeforholdene, inkluderte nødvendige data. Vi ønsker å være åpne og transparente om situasjonen i Myanmar, men vi kan dessverre ikke utdype mer enn dette utover kommentarene vi delte tidligere, skriver Sandstø.
Lite engasjement fra regjeringen
Den norske stat, som er hovedeier, har vist minimal interesse og innsats for å hindre at brukerdataene til Telenors 18 millioner myanmarske abonnenter skal havne i juntaens hender.
Den norske stat har en Telenor-eierandel på 53,97 prosent, ifølge Telenors årsrapport 2020. Det er Nærings- og fiskeridepartementet med ansvarlig statsråd Iselin Nybø (V) som forvalter dette eierskapet.