RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avslår Stein Erik Hagens milliardflørt

(Montasje)
Sist oppdatert:
Ordførerens familie kunne fått 5 milliarder kroner på kontoen.

Den 31. august ble det klart at Orkla, hvor Stein Erik Hagen er største aksjonær, la inn et bud på malekjempen Jotun.

Budet var fremsatt av Orklas heleide datterselskap Lilleborg AS, og gjaldt kjøp av samtlige A-aksjer i Jotun AS, som ikke allerede er i Orklas eie.

Torsdag melder Orkla at de har mottatt en melding fra Odd Gleditsch d.y. om at medlemmer av Gleditsch-familien, som til sammen eier cirka 53,7 prosent av aksjekapitalen i Jotun, har besluttet å ikke akseptere Orklas tilbud på A-aksjene.

Milliardinvestering
Orkla eier fra før 41.981 A-aksjer og 103.446 B-aksjer i selskapet, hvilket tilsvarer 42,5 prosent av kapitalen og 38,2 prosent av stemmene i Jotun. Resten av aksjene eies av familien etter gründer Odd Gleditsch.

Gleditsch-familien, hvor Sandefjords ordfører Bjørn Ole Gleditsch er med, kunne fått flere milliarder kroner inn på kontoen som følge av budet.

Dersom Orkla hadde oppnådd 50,1 prosent av stemmene, vill dette medført en total investering på 1,1 milliarder kroner. Dersom samtlige A-aksjonærer aksepterte tilbudet, ville Orklas eierandel i Jotun utgjøre 63,6 prosent av kapitalen og 90,9 prosent av stemmene. Samlet kjøpesum ville i så fall bli 5 milliarder kroner.

Fra farvehandel til global virksomhet
Jotun ble utviklet fra en enkel farvehandelen i 1920 av sandefjordingen Odd Gleditsch. Det var gode tider for hvalfangsten, og Gleditsch skaffet seg raskt innpass som leverandør til hvalfangstflåtene, både i Sandefjord, Tønsberg og Larvik. Etter hvert som skipsmalingsalget økte, så forretningsmannen Gleditsch hvilke muligheter som lå i selv å produsere malingen til hvalbåten.

Allerede i 1962 etablerte selskapet seg i Libya, som da var et kongedømme. Formelt ble imidlertid Jotungruppen stiftet den 2. januar 1972, da de fire fusjonspartnerne var Alf Bjercke A/S, Fleischers Kjemiske Fabrikker A/S, A/S De-No-Fa og Lilleborg Fabrikker og A/S Jotun Odd Gleditsch.

I 2010 var salg for konsernet oppe i 13.452 millioner kroner, og selskapet hadde 7.800 ansatte i 70 ulike selskaper i 39 land, hvorav 38 er fabrikker.

Får kontroll
Det er betydelig forskjell på innflytelsen knyttet til A- og B-aksjen i Jotun, ved at en A-aksje gir 10 ganger så mange stemmer som en B-aksje.

Orklas tilbud gjaldt de stemmesterke A-aksjene, og det er derfor knyttet en betydelig kontrollpremie til disse A-aksjene.

Orkla stiger med 0,95 prosent til 43,68 kroner på en positiv Oslo Børs.

Her kan du følge utviklingen på børsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere