*Nettavisen* Nyheter.

Avslører misjonærbarnas harde virkelighet

Stavanger (NTB): Misjonærforeldre satte kallet foran hensynet til barna. De tøffeste ungene på internatet bestemte. Overgrep ble holdt skjult. For første gang krever et av ofrene erstatning fra misjonen.

Andre dag av tvistesaken i Stavanger tingrett fikk kvinnen som saksøker misjonen forklare seg. Som elev på en internatskole drevet av fire norske misjonsorganisasjoner i Taiwan ble hun i 1988 og 1989 utsatt for flere seksuelle overgrep. Nå krever hun erstatning fra Norsk Luthersk Misjonssamband og Den Evangelisk Lutherske Frikirke.

Tirsdag åpnet et vitne i misjonen med å beskrive den interne kulturen hvor foreldre måtte velge mellom å prioritere kallet sitt eller barna, og der det var forventet at de valgte kallet. Deretter fortalte kvinnen, som nå er i 30-årene, om en internatskole hvor det var ungenes kultur som rådet, og de som snakket med voksne ble stemplet som pyser.

- Jeg var utadvendt, men etter hvert vendte jeg meg mer inn i meg selv. Jeg ble innesluttet, sier saksøker ifølge Stavanger Aftenblad.

I søken etter trøst henvendte hun seg til en av Frikirkens ansatte. Det utviklet seg til gjentatte overgrep som tre år etter ble kjent for misjonsorganisasjonene. Mannen fikk tilgivelse, men ble aldri anmeldt til politiet.

Kvinnen ønsker erstatning fordi hun mener Frikirken og Misjonssambandet har ansvar for omsorgssvikt, for at overgrepene skjedde og fordi de kunne gjort mer da overgrepene ble kjent. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.