NEW YORK (Nettavisen): Avisen New York Times har fått tilgang til tusenvis av telefonsamtaler fra russiske soldater på frontlinjen inne i Ukraina.

Samtalene, som er av russiske soldater som ringer hjem til sine familier og ektefeller, gir en unik innsikt i hvordan soldatene opplevde livet ved frontlinjen.

– Snakker om sivile henrettelser

– I telefonsamtaler til venner og slektninger hjemme gir russiske soldater fordømmende innsideberetninger om svikten på slagmarken, sivile henrettelser, og de irriterte lederne deres, bare uker etter offensiven der de skulle innta Kiev, skriver New York Times.

Telefonsamtalene New York Times har fått tak i, har de fått via ukrainske myndigheter. De fanget opp samtalene som fant sted fra byen Butsja, i utkanten av Kyiv, i løpet av mars måned.

Les også: Tidligere CIA-agent kommer med svært dyster Putin-spådom

– Putin er en idiot

New York Times skriver at de har brukt flere måneder på å oversette samtalene og kryss-sjekke de russiske numrene med apper og profiler på sosiale medier for å kunne identifisere soldatene og familiemedlemmene.

Her er utdrag fra noen av samtalene New York Times har fått tak i.

Jevgenij: – Vi befinner oss i byen Butsja.

Sergej: – Offensiven har stoppet opp. Vi er i ferd med å tape denne krigen.

Andrej: – Halve regimentet vårt er borte.

Sergej: – Vi fikk ordre om å drepe alle vi ser.

Vlad: – Når jeg kommer hjem, så slutter jeg. Til helvete med hæren.

Aleksandr: – Putin er en idiot. Han ønsker å ta Kyiv. Men det er umulig.

Les også: Trump vil forhandle med Putin: – Jeg leder gruppen

En av journalistene i New York Times, Evan Hill, har lagt ut flere av samtalene de har oversatt ut på Twitter. Her er et av opptakene, flere følger nedover i artikkelen. Her kan du også høre alle opptakene avisen har publisert.

– Det ligger flere lik rundt om på veien

Den russiske planen var å ta Kyiv i løpet av dager. Slik gikk det aldri på grunn av det avisen hevder var taktiske feilgrep og ekstrem motstand fra ukrainske styrker. Dermed ble de russiske styrkene sittende fast i utkanten av byen i store deler av mars.

Der skal de russiske soldatene ha nektet å adlyde ordre ved å ta uautoriserte mobiltelefonsamtaler hjem til sine ektefeller, kjærester, venner og foreldre.

Les også: Eksperter om mulige russiske krigsforbrytelser: Ser systematisk ut

Opptakene avisen har fått tak i varierer i innhold, fra det trivielle til det ekstremt brutale, og inneholder også kritikk av både Putin og andre militære ledere. Avisen beskytter både soldatene og familiene identitet, ved å bare referere til dem ved fornavn.

New York Times gjengir blant annet en samtale mellom Nikita og hans partner, samt hans venn:

Nikita: – Helvete. Det ligger flere lik rundt om på veien. Sivile ligger bare rundt omkring. Det er helt «fucked up».

Partner: – Rett på veien.

Nikita: – Ja.

Nikita til en venn: – Alt var faen meg plyndret. All alkoholen var borte vekk. Og alle kontantene var borte. Alle driver med det her.

Les også: Trump: – Dette kan bety tredje verdenskrig

– Vi ble faen meg lurt som noen små drittunger

Samtalene, som er fra dusinvis av soldater som ble flydd inn i Ukraina og andre soldater fra Russlands nasjonalgarde, er ifølge avisen ikke tidligere blitt offentliggjort og gir et innblikk i et militær i uorden, bare uker etter at russerne gikk inn i Ukraina.

New York Times gjengir også en samtale mellom soldaten Sergej og hans mor, Nikita og hans venn, samt en samtale mellom Aleksej og partneren:

Sergej til sin mor: – Ingen fortalte oss at vi skulle ut i krigen. De advarte oss én dag før vi dro.

Nikitia til en venn: – Vi skulle alle på øvelse i to-tre dager.

Venn: – Jeg skjønner, bror.

Nikita: – Vi ble faen meg lurt som noen små drittunger.

Aleksej til partneren: – Jeg ante ikke at dette skulle skje. De fortalte oss at vi skulle ut og øve. Disse jævlene fortalte oss ikke noen ting.

Samtalene viser at soldatene mister motet bare to uker inn i invasjonen, da de innser at de ikke har muligheten til å innta Kyiv.

– Det var 400 – bare 38 overlevde

I flere samtaler med familie og slektninger, forteller soldatene også om enorme tap i en tidlig fase krigen:

Slektning: – Har dere store tap?

Jegor: – Fra mitt regiment alene, en tredjedel.

Slektning: – Det er veldig mye.

Nikita til sin mor: – Seksti prosent av mitt regiment er allerede tapt.

Jevgenij til sin partner: – Ingenting er igjen av mitt regiment fra Kostroma (by i det sentrale Russland, red.anm.).

Sergej til sin mor: – Det var 400 fallskjermjegere. Bare 38 av dem overlevde, fordi vår kommanderende offiser sendte soldater til slakteren.

Les også: President Bidens tidligere pressesekretær kommer med sjokkerende spådom

– Det ble bestemt å skyte dem i skogen

Opptakene i New York Times avslører også drap på sivile. I flere av telefonsamtalen som avisen har fått tilgang til og som de har oversatt, innrømmer soldater grusomme overgrep.

Les også: Putin har fått klar atomvåpenbeskjed: – Vil reagere resolutt

Sergej til sin kjæreste: – Vi pågrep dem, kledde av dem og sjekket alle klærne deres. Så måtte vi ta en avgjørelse om hvorvidt vi skulle slippe dem fri. Hvis vi lot dem gå, så kunne de røpe posisjonen vår. Derfor ble det bestemt at vi skulle skyte dem i skogen.

Kjæresten: – Skjøt dere dem?

Sergej: – Selvfølgelig skjøt vi dem.

Kjæreste: – Hvorfor tok dere dem ikke til fange?

Sergej: – Da måtte vi har gitt dem mat, og vi har ikke engang nok mat til oss selv, skjønner du.

Ifølge New York Times frykter soldatene konsekvensene om de ikke gjør det de blir fortalt, og flere av dem har blitt fortalt av sine offiserer at de risikerer å bli straffeforfulgt og kan havne i fengsel.

Les også: Biden-video går viralt: – Skremmende og trist

– Jeg har aldri sett så mange lik

Flere av soldatene er også motivert av lønnen, skriver avisen. Flere av dem har en dagslønn på 53 dollar, eller i overkant av 500 norske kroner, noe som er tre ganger så mye som en månedslønn hjemme i Pskov, hvor flere av soldatene kommer fra.

I en senere samtale med sin mor forteller Sergey også om det han beskriver som «et fjell av lik» i skogen.

Sergej: – Det er en skog like ved hovedkvarteret. Jeg gikk inn i skogen og så et lass med lik med sivile klær. Et stort lass. Jeg har aldri sett så mange lik i mitt jævla liv. Det er bare helt for jævlig. Du kan ikke se hvor likene stopper opp.

Les også: – Jeg har sett nok, folkens. Donald Trump vil bli tiltalt

– Ordre om å ta livet av alle vi så

New York Times skriver også at opptakene de har kommet i besittelse av, kan være bevis på krigsforbrytelser.

De viser blant annet til denne samtalen som soldaten Sergej skal ha hatt med sin kjæreste:

Sergey: – Det fortalte oss at dit vi skulle var det svært mange sivile som gikk rundt. Og de ga oss en ordre om å ta livet av alle vi så.

Kjæresten: – Hvorfor i helvete gjorde de det?

Sergey: – Fordi de ville kunne røpe vår posisjon ... Det er det vi kommer til å gjøre, slik det ser ut nå. Drepe alle sivile som kommer forbi og dra dem inn i skogen. Jeg er allerede blitt en drapsmann. Det er derfor jeg ikke ønsker å ta livet av flere mennesker, spesielt ikke de som jeg blir nødt til å se inn i øynene.

Les også: Tidligere CIA-agent kommer med svært dyster Putin-spådom

Ifølge New York Times fant ukrainske myndigheter 1100 lik i Butsja-området da russerne trakk seg tilbake. Ukrainske styrker kom inn i byen 1. april i år, etter at russerne hadde hatt kontroll over stedet siden tidlig i mars.

Likene ukrainerne fant, lå ute i gatene, i hager, og i improviserte graver. Det ble også funnet lik lempet ned i brønner og etterlatt i kjellere.

Flere av likene var også forkullet eller hadde hendene sammenbundet. 617 av likene som ble funnet hadde skuddsår.

Les også: President Bidens tidligere pressesekretær kommer med sjokkerende spådom

Da de første bildene fra Butsja-regionen ble offentliggjort i april i år, førte det til sjokk, vantro og fordømmelse fra en hel verden.

Selv har president Vladimir Putin og andre russiske ledere benektet at det ble begått drap på sivile, og kalte det hele en provokasjon og løgn. Russland kalte også de grusomme bildene og videoene Butsja for «iscenesatte».

Vladimir Putin ga senere en hederstittel til brigaden som ukrainerne beskyldt for å begå krigsforbrytelser og massedrap i byen Butsja.

5996 sivile er blitt drept i Ukraina

I de nå gjenerobrede områdene i Kharkiv-regionen er det meldt om funn av drepte sivile i flere byer og landsbyer. I Izium er det funnet en massegrav der flere ofre bærer preg av tortur, uttalte president Volodymyr Zelenskyj. Bildene derfra har også sjokkert en hel verden.

Les: Russland sier påstander om massegraver i Izium er løgn

På spørsmål om hvorfor russerne tilsynelatende har begått slike grusomheter mot et nabofolk, har professor i militær strategi Tormod Heier ved Stabsskolen tidligere uttalt dette til NTB:

– Mønsteret er klart: De russiske overgrepene sammenfaller med militære styrker som lider under svakt lederskap, manglende trening i tettbebygde strøk, lite kunnskap om krigens folkerett, samt stor fysisk og psykisk slitasje. Kombinert med manglende etterforsyninger kan dette vise seg å være en farlig kombinasjon.

Les: Mer enn 21.000 krigsforbrytelser etterforskes i Ukraina

Fra invasjonen i Ukraina startet og frem til 25. september, har FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) fått bekreftet at totalt 5996 sivile er blitt drept i Ukraina, av dem 382 barn. I tillegg er 8848 personer meldt skadet.

Les: Ukraina: 12.000 sivile drept i krigen