Gå til sidens hovedinnhold

Avslører Vatikanets hemmelige regler for prester som får barn

Vatikanet har inntil nå lagt lokk på hva som skjer med katolske prester som setter barn til verden.

Prester i Den katolske kirken har som kjent avlagt et løfte om å leve et liv i sølibat. Men ikke alle prester klarer å etterleve løftet om et liv med avholdenhet fra all seksuell aktivitet. Enkelte ganger ender det også opp med barn.

The New York Times skriver at Vatikanet, trolig for aller første gang, bekrefter at de har hemmelige retningslinjer for katolske prester og ordensfolk som får barn.

- Jeg kan bekrefte at disse retningslinjene eksiterer, skriver Vatikanets talsperson Alessandro Gisotti i en uttalelse til avisen.

- Det er et internt dokument, skriver Gisotti.

En norsk katolsk prest sier til Nettavisen at han ikke har kjennskap til disse hemmelige retningslinjene.

- Det er ukjent for meg, men at de eksisterer, kan godt hende. Vatikanet har mange dokumenter som ikke nødvendigvis er tilgjengelig for offentligheten, av hensyn til vern av mor og barn hvor slike tilfeller kan være aktuelt, sier dominikanermunk og pater i St. Dominikus kloster i Oslo, Haavar Simon Nilsen, til Nettavisen.

Pater Nilsen understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

The New York Times skriver at barna noen ganger er et resultat av forhold mellom prester og nonner, mens andre ganger er de et resultat av overgrep og voldtekt.

- Det er barn overalt

Det finnes ingen estimater på hvor mange barn som er satt til verden av katolske prester som har avgitt løfte om et liv i sølibat.

Vincent Doyle er barn av en katolsk prest. Han forteller til The New York Times at han var 28 gammel da hans mor avslørte at hans biologiske far virkelig var en katolsk prest. Det førte til at han dannet en støttegruppe for personer som er i samme situasjon som ham selv. Støttegruppen Coping International har 50.000 bruker fordelt på 175 land, skriver avisen.

- Dette er den neste skandalen. Det er barn overalt, sier Doyle.

Pater Nilsen tror imidlertid ikke at det er en utbredt problemstilling at katolske prester får barn.

- At katolske prester får barn, er ikke et omfattende problem, vil jeg hevde. Jeg føler meg rimelig sikker på det fordi det er ganske etterprøvbart. Når det gjelder overholdelse av sølibatet, forekommer brudd på dette løftet, uten at jeg har noe statistikk på det, sier Nilsen.

- Hver gang én av kirkens prester eller ordensfolk bryter kyskhetsløftet som avlegges ved prestevielsen, er det et brudd på løftene man har inngått med kirken. Dette er noe kirken jobber kontinuerlig med og holder fram som noe man skal etterleve, sier han.

- Men den menneskelige faktoren i kirkens liv tilsier at ikke alle kvinner og menn klarer å overholde løftet om sølibatet. Det anerkjenner kirken også, legger han til.

- Kjenner du til tilfeller hvor katolske prester har fått barn, Nilsen?

- Ja, jeg kjenner til ett tilfelle. Det er ikke et norsk tilfelle. Jeg kjenner ikke til detaljene om hvordan det ble løst, men den vedkommende presten forble i sin prestestand. Så jeg vil anta at de kom fram til et forlik med mor og den det vedkom, sier han.

- Dette er et tilfelle som er mellom 40 og 50 år gammelt, så barnet er godt voksen nå, understreker Nilsen.

Omtales som «barn av de ordinerte»

Prestesønnen Doyle hevder at en erkebiskop viste ham dokumentet med de hemmelige retningslinjene i 2017, og at barn som ham selv ble omtalt som «barn av de ordinerte».

- Jeg ble sjokkert over at de hadde en egen betegnelse for det, sier han til The New York Times.

Vatikanets talsperson opplyser til avisen at retningslinjenes «grunnleggende prinsipper» går ut på «vern av barnet». Videre opplyser han at retningslinjene «krever» at barnefaren forlater presteskapet for å «overta hans plikter som en foreldre ved å vie seg selv utelukkende til barnet».

Les også

- Vatikanets tredje mektigste dømt for overgrep mot to korgutter

CBS News har også snakket med Vatikanets talsperson.

- De grunnleggende prinsippene i disse retningslinjene er vern av barnet. Av den grunn, vil dokumentet normalt kreve at presten framlegger en anmodning om dispensasjon fra sine plikter overfor den geistlige stat, og som lekmann overtar ansvaret som en foreldre ved å vie seg utelukkende til barnet, sier Gisotti til CBS News.

Det er uklart om denne praksisen var gjeldende for 40-50 år siden, da det tilfellet som pater Nilsen nevnte fant sted.

- Sølibat kan være en faktor i overgrep

Kritiske røster mener katolske prester bør slippe å avgi et livslangt løfte om å leve i sølibat, og begrunner det med at sølibat kan være en faktor i seksuelle overgrep begått av katolske prester, i tillegg til at sølibatløftet kan virke avskrekkende på personer som vurderer å bli prest. Mange land har nemlig akutt mangel på katolske prester, ifølge The Guardian.

Men pave Frans er en sterk tilhenger av tradisjonen som har eksistert i mange hundre år.

- Personlig mener jeg at sølibat er en gave til kirken. Jeg er ikke tilhenger av valgfri sølibat, sa paven i forrige måned.

Den katolske kriken har i en årrekke vært rammet av massive overgrepsskandaler, og denne uken er ofre fra seksuelle overgrep begått i Den katolske kirken, samlet i Roma for å protestere under et toppmøte med høytstående biskoper.

Kommentarer til denne saken