Avslørte USAs hemmelige våpenstrøm til Syria

STYRTE VÅPENSTRØM: Det amerikanske konsulatet i Benghazi, som ble angrepet i september 2012, skal ha hatt som eneste oppgave å skjule våpenstrømmen som USA styrte inn til opprørerne i Syria. Operasjonen ble omtalt i et hemmelig tillegg i rapporten om konsulatangrepet.

STYRTE VÅPENSTRØM: Det amerikanske konsulatet i Benghazi, som ble angrepet i september 2012, skal ha hatt som eneste oppgave å skjule våpenstrømmen som USA styrte inn til opprørerne i Syria. Operasjonen ble omtalt i et hemmelig tillegg i rapporten om konsulatangrepet. Foto: Mohammad Hannon (Ap)

Bombet amerikansk konsulat var hemmelig våpendistributør.

14.04.14 11:42

New York/Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Amerikansk etterretning har i flere år forsynt syriske opprørere med våpen. Noen av våpnene har kommet fra Libya. Våpenleveransene ble holdt skjult for den amerikanske Kongressen.

Ifølge den prisbelønte amerikanske gravejournalisten Seymour Hersh startet våpenforsendelsene fra Libya opp i begynnelsen av 2012.

Store mengder våpen fra Muammar Gaddafis gamle hær ble kjøpt opp og smuglet til syriske opprørere. Operasjonen ble drevet fra det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya.

I september 2012 ble konsulatet angrepet av lokale militssoldater, og den amerikanske ambassadøren og tre andre ble drept. Angrepet ble gjennomført angivelig som en protest mot en amerikansk film som muslimene fant blasfemisk.


– Konsulatets eneste oppgave var å dekke over våpenforsendelsene, forteller en amerikansk etterretningskilde til Hersh.

Hemmelig avtale

Den amerikanske granskingsrapporten som ble laget etter Benghazi-angrepet, inneholdt et hittil ukjent tillegg, skriver Hersh i siste utgave av tidsskriftet London Review of Books.

Det hittil ukjente tillegget omtaler en hemmelig avtale som ble inngått mellom USA og Tyrkia på begynnelsen av 2012.

Avtalen beskriver hvordan syriske opprørere skulle forsynes med libyske våpen. Tyrkia, Saudi-Arabia og Qatar betalte, mens CIA og britiske MI6 i fellesskap sørget for at våpenlastene fant veien nordover.

Flere stråselskap ble opprettet, og tidligere amerikanske soldater ble ansatt for å ta seg av forsendelsene. Operasjonen ble ikke lagt fram for Kongressen, slik amerikansk lov krever.

CIA omgikk loven ved å klassifisere operasjonen som et samarbeid med britene, skriver Hersh.

Via Tyrkia

Ifølge The New York Times fraktes våpenlaster til de syriske opprørerne først til Esenboga-flyplassen utenfor Ankara med militære transportfly fra Qatar, Saudi-Arabia og Jordan, for deretter å bli kjørt landeveien over grensa til Syria.

– Intensiteten og hyppigheten tyder på en godt planlagt og koordinert hemmelig militær logistikk-operasjon, konstaterte Hugh Griffiths ved Stockholm International Peace research Institute (SIPRI) i mars i fjor.

CIA trakk seg ut

Benghazi-angrepet førte til at CIA trakk seg ut av Libya-operasjonen, men strømmen av libyske våpen til Syria fortsatte. Kjemiske våpen kan også ha funnet veien til opprørerne.

– USA har ikke lenger noen styring over hva Tyrkia forsyner jihadistene med, sier en etterretningskilde til Hersh.

Få uker etter at CIA trakk seg ut, fikk opprørerne derfor også en last med bakke-til-luft raketter. USA var svært skeptisk til å forsyne opprørerne med slike våpen, av frykt for at de skulle komme på avveie og senere bli benyttet i terroraksjoner mot sivil luftfart.

Sarin fra Libya?

Sarin-gassen som ble benyttet under angrepet mot Damaskus-forstaden Ghouta i august, kan også ha kommet fra Libya.

Ifølge Hersh fikk britisk etterretning tilgang på prøver fra Ghouta, som viste at kjemikaliene ikke kom fra president Bashar al-Assads arsenal. Hans kilder mener opprørerne sto bak angrepet, med god støtte fra Tyrkia.

Russiske kilder bekrefter overfor The Independent at kjemikaliene i Ghouta hadde russisk opprinnelse og at de kunne spores tilbake til gamle leveranser til Libya, ikke til Syria.

Ifølge russerne ble det også benyttet heksogen i granatene, et kraftig sprengstoff som den syriske regjeringshæren ikke er kjent for å benytte.

Ny operasjon

Selv om USA trakk seg ut av Libya-operasjonen, startet CIA raskt opp med nye våpenforsendelser til opprørerne, denne gangen med Kongressens velsignelse.

De første våpenlastene ble ifølge The Washington Post skipet høsten 2013 og besto av alt fra håndvåpen og ammunisjon til kjøretøy og kommunikasjonsutstyr.

Nok en gang spilte Tyrkia en sentral rolle, og det samme gjorde Saudi-Arabia, Qatar og Jordan.

Mesteparten av våpnene USA finansierer går til opprørere i det sørlige Syria, som er kjent for å være mer moderate enn opprørerne i nord der flere grupper har bånd til terrornettverket al-Qaida. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Syria

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag