RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avslører asylsøkere med eldgammel oppskrift

Sist oppdatert:
Politiets utlendingsenhet (PU) har stort hell med bruk av fingeravtrykk som kontrollmetode.

Metoden som Politiets utlendingsenhet (PU) bruker er såre enkel, men har nå ført til at EUs medlemsland oppfordres til å følge Norges eksempel, skriver Aftenposten.

Sjekk av fingeravtrykk har avslørt at 15 prosent av asylsøkere med visum oppgir falsk identitet.

Alle som søker visum til Schengen-området, må legge fram pass og ta fingeravtrykk. Etter at PU i februar i fjor begynte å sjekke fingeravtrykkene opp mot Schengens eget visumregister, viser det seg at 15 prosent allerede hadde søkt om visum i Norge eller et annet land i Schengen-området.

De som har et slikt visum, skal ifølge reglene få behandlet sin sak i det landet visumet er utstedt.

– Noen av dem som blir sjekket, viser seg å ha fått avslag på visumsøknadene sine, men opplysningene ligger fortsatt i registeret. Vi vet derfor hvem de er, sier politioverbetjent Øistein Lingås i PU.

Ved å sjekke fingeravtrykkene samt Eurodac-registeret, som viser om asylsøkeren allerede har fått avslag på asylsøknader i et annet land, kan politiet avsløre om asylsøkeren har falsk ID mens han sitter og forklare seg.

Lingås er imidlertid usikker på hvor lenge metoden vil være effektiv, ettersom menneskesmuglere hele tiden fornyer metodene sine.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere