RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avtale på iranske offshorefelt

Sist oppdatert:
Malaysiske SKS Venture har fått en intensjonsavtale om å bygge ut de to store iranske gassfeltene Golshan og Ferdows i Persiabukta.
Det er klart etter at selskapet signerte en intensjonsavtale med det nasjonale iranske oljeselskapet NIOC søndag. Avtalen har en ramme på 20 milliarder dollar og omfatter utbygging av de to gassfeltene Golshan og Ferdows som ligger på iransk sokkel i Persiabukta.

Golshan-feltet som ligger omkring 65 kilometer utenfor kysten skal ha reserver op 50 billioner kubikkfot, og det er ifølge Dow Jones Newswires ventet en daglig produksjon på 70 millioner kubikkmeter.

Ferdows ligger 85 kilometer fra kysten og skal omfatte reserver på 10 billioner kubikk fot med en estimert produksjonskapasitet på 25 millioner kubikkmeter når det er ferdig utbygd.

SKS Venture har ifølge avtalen ett år på seg til å forbrede en utbyggingsplan som skal danne grunnlaget for en endelig kontrakt med det iranske statsoljeselskapet.

Investeringsrammen er fordelt med 5 milliarder oppstrøms, 10 milliarder nedstrøms og 5 milliarder til transportdelen. Planen er en utbygging i fire trinn hvor SKS vil få markedsføre halve produksjonsvolumet.

Gassfelten ligger i et område som også vil inngå i den ny lisensrunden i Iran, men er tidligere avdekkede strukturer som ligger dypere lag. Strukturene skal være av samme type som nå bygges ut i gigantprosjektet South Pars lenger ut i Persiabukta.

Kontrakten mellom NIOC og SKS Venture vil ikke utløse noen inntekter for det norske seismikkselskapet Global Geo-Services som sitter med eksklusiv seismikk for iransk sokkel, da avtalen gjelder strukturer allerede avdekket da GGS skjøt sin studie. Det bekrefter adm. direktør Trond Christoffersen i GGS overfor NA24 iMarkedet.

GGS har derimot store forhåpninger til den kommende lisensrunden som vil være rettet mot oljeleting på grunnere strukturer i samme område og dermed vil utløse inntekter for selskapets seismikkbilbiotek.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere