RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: THIERRY GOUEGNON (Reuters)

Avviser at han gir fra seg makten

Sist oppdatert:
Elfenbenskystens sittende president, Laurent Gbagbo overgir seg ikke.

Mandag kveld ble det meldt at Elbensbenskystens sittende president skulle være positiv til å overgi seg til FN-styrkene. Dette skal imidlertid ikke stemme, skriver BBC.

Våpenhvileforhandlinger
På telefon fra en bunker i presidentpalasset i landets største by, Abidjan, avviser han at han overgir seg.

Han sa at det saken dreide seg om, var at hans styrker bare forhandlet fram en våpenhvile, i tillegg til at han insisterte på at han hadde vunnet presidentvalget i november.

Den sittende presidenten mener han er offer for valgfusk, mens FN har anerkjent valgresultatene, og Alassane Ouattra ble vinneren av valget 28.novenber i fjor.

Natt til onsdag var det roligere tilstander i Abidjan, foruten noen få skyteepisoder.

Den fleste av byens fire millioner innbyggere valgte å holde seg innendørs etter flere dager med harde kamper da FNs soldater og helikoptre fra den franske hæren angrep Gbagos styrker.

Kunne vært avverget
President Barack Obama sier at volden i Elfenbenskysten kunne vært avverget dersom Gbagos hadde respektert valgresultatene. Vestmaktene har nå trappet opp presset for å få den sittende presidenten til å gå av.

Frankrikes utenriksminister, Alain Juppé, sa onsdag at Gbagbos avgang var det eneste som stod igjen å forhandle.

Våpenhvile
Tirsdag sa Gbagbo til den franske nyhetskanalen LCI at hæren hans diskuterer betingelsene for en våpenvile med de andre styrkene på bakken, men på det politiske nivået var det ikke tatt noen beslutning så langt.

- Jeg vant valget, og jeg kan ikke forhandle min avgang. Jeg finner det helt utrolig at hele verden spiller dette pokerspillet, sa han i intervjuet.

Talspersoner for FN forteller at den sittende presidenten er forlatt av sine nærmeste rådgivere og at han befinner seg i en bunker i kjelleren på presidentpalasset, «med en håndfull personer».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere