Gå til sidens hovedinnhold

Avviser boligkrakk

Meglerne i Groruddalen avviser alle spekulasjonene om et nært forestående boligkrakk.

VEITVET: Usikkerheten i boligmarkedet fikk mange til å vente med å kjøpe bolig før jul. En ringerunde til eiendomsmeglerne i Groruddalen tyder imidlertid på at tendensen er i ferd med å snu.

Flere kommer på visningene, og boligprisene ser ut til å flate ut. De fleste meglerne tror på svak prisvekst i året som kommer.

Vi opplever at kundene blir veldig forvirret når media skriver ulikt om utviklingen. Men jeg tror ikke på et krakk, sier partner i Aktiv Eiendomsmegling Espen Hagen.

Han mener eneboliger og rekkehus vil ha en gunstigere prisutvikling enn mindre leiligheter i 2008. Flere av meglerne antyder at ettromsleilighetene blir vanskeligere å få solgt det kommende året.

Leieprisene opp 20 prosent

Det har versert et skrekkscenario i media de siste ni månedene. Vi i eiendomsbransjen opplever verden annerledes. Likevel er det slik at media styrer folks atferd mer enn tilrådelig, sier Hans Anders Skjølberg, daglig leder ved Areal Groruddalen.

Skjølberg mener det er medias psykologiske innvirkning på folk som har drevet markedet ned den siste tida. Han viser til høy sysselsetting, godt lønnsoppgjør og norsk økonomi på opptur.

Dessuten har leieprisene økt med 20 prosent, og med en renteøkning på maksimalt 0,25 -0,5 prosent vil nok flere avveie å kjøpe seg egen bolig, sier han.

Svak prisvekst

Som eiendomsmeglere er dere vel nærmest forplikta til å være optimistiske?

Det er klart at det er dumt å være dommedagsprofet i denne bransjen. Men jeg tror likevel folk innser at de må ha et sted å bo. Vi vil nok se en naturlig korreksjon av prisene, men likevel en svak stigende tendens i 2008, mener Skjølberg.
Monika Aursøy, daglig leder ved DnB NOR Eiendom Stovner, tror på en prisvekst på tre prosent i 2008.

Vi merker at folk lar seg styre av avisene. Når det skrives mye om boligkrakk, kommer det få på visningene. Når det skrives mer positivt, kommer det flere. Vi opplever svingninger i årstidene, men slik Norge går nå, tror jeg prisene vil holde seg stabile. Det vil ikke komme noe boligkrakk, sier hun.

Erik Hanssen, daglig leder ved EiendomsMegler 1 på Kalbakken, tror på 0-5 prosent økning i boligprisene det kommende året.

Jeg er ikke bekymra, men det vil heller ikke bli noen voldsom økning. Markedet virker mye lettere nå enn før jul, sier han.

Informasjonssjef i OBOS Åge Pettersen mener det vil komme en svak prisoppgang.

Jeg tror ikke på dommedag. Den norske økonomien er sterk, og markedet vil flate mer ut. Trolig vil vi se en prisvekst på 3-5 prosent, sier han.

Flere til Groruddalen

Paul Bjørgo i Notar Eiendom Oslo Nord tror heller ikke på et boligkrakk.

I 2006 hadde vi en prisvekst på 19 prosent, og i 2007 hadde vi 11 prosent. Jeg tror vi kommer til å se en økning på 1-3 prosent i året som kommer. Det betyr at markedet vil stagnere litt, sier han.

Eiendomsrådgiver Werner Holthe i Ring Eiendomsmegling innrømmer at han var bekymret for utviklingen i fjor, men mener det har løsnet nå.

Vi eiendomsmeglere er selvfølgelig alltid glade, men av og til må vi spørre oss hva i alle dager som skjer. Det gjorde i alle fall jeg i november og desember i fjor. Jeg kan gjerne innrømme at jeg var spent på hva som ville skje i 2008. Den spenningen har uten tvil sluppet taket nå. Uten å være kjempeoptimist, konstaterer jeg at det ser bra ut. Det er enkelte objekter vi sliter med, men vi selger også mange over takst, sier han.

Ett- og toroms vanskeligst

Hvilke objekter er det dere sliter med?

Folk tenker langsiktig og vil ha store leiligheter, så det er ettroms og toroms som er vanskeligst. Man vet at man bare kan bo i en ettroms til man får seg kjæreste. Likevel har jeg en følelse av at det går greit. Folk har ikke råd til å bo i byen lenger, og får øynene opp for at Groruddalen faktisk er et veldig hyggelig sted å bo. Folk må ha bolig uansett, sier han.

Holthe vil imidlertid ikke si så mye om hva krakket på børsen den siste tida kan bety for boligprisene.

Det er et farlig aksjemarked, men jeg sover likevel godt om natta. Det avgjørende er hvordan media påvirker folk. Folk ble bekymra før jul, og valgte å vente. Nå ser de at det likevel ikke blir noe boligkrakk, og at de må ha bolig uansett, sier han.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin