*Nettavisen* Nyheter.

Avviser fugle-influensa i OL

Under muslimenes høytid Hajj i Mekka er man i alarmberedskap pga.fugleinfluensa. Det trenger man ikke være i OL i Torino, mener ekspert.

06.01.06 23:18

- Vi mener at folk kan reise både til Mekka og Torino uten å bekymre seg, sier direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet til iBergen.no

- Grunnen til det er at viruset ikke smitter fra menneske til menneske. Det er for så vidt riktig at der mange mennesker er samlet er det lettere å få vanlig influensa, men for at noen skulle få fugleinfluensa må det være noen som er smittet med fugleviruset til stede og i tillegg må det ha endret egenskap slik at det kan smitte fra menneske til menneske. Sjansen for at det skal skje er meget, meget liten.

Mange tilreisende

Vinter-OL er et sted der mange mennesker samles fra fjern og nær og i følge noen eksperter øker det muligheten for mutasjon og spredning hvis noen smittet av fugleinfluensa møter andre med vanlig influensa.

Under muslimenes pilgrimsfest Hajj i Mekka er myndighetene i alarmberedskap. Her kommer det 2,5 millioner mennesker på søndag, mange av dem fra Tyrkia og Indonesia og andre områder i Sør-Øst Asia som er plaget med fugleinfluens.

Fare for pandemi

Faren er at viruset skal mutere i kontakt med vanlig influensa og sette i gang en verdensomspennende pandemi.

- Små mutasjoner er allerede oppdaget på viruset, mutasjoner som bringer det nærmere til å kunne smitte fra menneske til menneske, sier FNs ekspert på fugleinfluensa, David Nabarro til AFP.

I Mekka i Saudi Arabia har de hamstret Tamiflu i tilfelle de får et utbrudd under Hajj. Minst 2,5 millioner mennesker er ventet til Mekka. Mange kommer også fra Norge. - Vi er forberedt på alt, sier helseminister i Saudi-Arabia Hamad al-Manei til Reuters

Tre døde

Tre barn fra Tyrkia har dødd av fugleviruset de siste dagene. Det er ikke mer enn fire uker siden eksperter erklærte Tyrkia fri for fugleinfluensa.

Lars Haaheim, som er influensaekspert ved Haukeland Universitetssykehus råder ikke folk til å holde seg borte fra noe sted, men han advarer mot å oppsøke levende fugl i områder en vet er infisert.

- Det vi ser er at trusselen er permanent, sier han. Ingenting er endret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.