Avviser hemmelig pakt med Bush

Foto: REUTERS TV (Reuters)

Tony Blair hevder han aldri inngikk noen avtale med George W. Bush.

29.01.10 15:51

Tidligere statsminister Tony Blair måtte fredag gjøre rede for sin beslutning om å invadere Irak i 2003. Blair måtte under høringen forklare hvorfor han hevdet at Saddam Hussein var i stand til å avfyre en atomrakett mot britiske mål innen 45 minutter, noe som var en avgjørende detalj da det britiske parlamentet godkjente invasjonen.

Avviser hemmelig pakt
I tillegg avviste Blair beskyldninger om at han og USAs tidligere president George W. Bush hadde inngått en hemmelig pakt allerede i 2002 – ett år før det britiske parlament godkjente invasjonen – om å invadere Irak og avsette Saddam Hussein.

Ifølge et vitne skal Blair ha forsikret Bush bak lukkede dører i april 2002 om at britene ville stille seg bak en invasjon.

- Jeg sa aldri dette privat. Jeg sa dette offentlig – at vi ville støtte dem ved å konfrontere og håndtere denne trusselen, sa Blair.

Ett av argumentene som ble brukt for å rettferdiggjøre invasjonen, var påstand om at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen. Men senere har denne påstanden vist seg å være basert på utdatert og dårlig etterretningsinformasjon.

- Invasjonen var berettiget
Men Blair mener fortsatt avgjørelsen om invasjon var berettiget grunnet terrorfaren etter 11. september 2001.

- Etter dette, så var min oppfatning at vi ikke kunne ta noen risiko når det gjelder dette temaet, sa han under høringen, melder nyhetsbyrået AP.

- Jeg oppfattet aldri 11. september som et angrep på USA, men som et angrep på oss, sa Blair.

179 britiske soldater har blitt drept i Irak-krigen, og mange av de pårørende følger høringen. Mange av dem ønsker et konkret svar på hvorfor Storbritannia valgte å sende sine døtre og sønner til krig, til tross for at det aldri forelå noen FN-resolusjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.