Gå til sidens hovedinnhold

Avviser hemmelig pakt med Bush

Tony Blair hevder han aldri inngikk noen avtale med George W. Bush.

Tidligere statsminister Tony Blair måtte fredag gjøre rede for sin beslutning om å invadere Irak i 2003. Blair måtte under høringen forklare hvorfor han hevdet at Saddam Hussein var i stand til å avfyre en atomrakett mot britiske mål innen 45 minutter, noe som var en avgjørende detalj da det britiske parlamentet godkjente invasjonen.

Avviser hemmelig pakt
I tillegg avviste Blair beskyldninger om at han og USAs tidligere president George W. Bush hadde inngått en hemmelig pakt allerede i 2002 – ett år før det britiske parlament godkjente invasjonen – om å invadere Irak og avsette Saddam Hussein.

Ifølge et vitne skal Blair ha forsikret Bush bak lukkede dører i april 2002 om at britene ville stille seg bak en invasjon.

- Jeg sa aldri dette privat. Jeg sa dette offentlig – at vi ville støtte dem ved å konfrontere og håndtere denne trusselen, sa Blair.

Ett av argumentene som ble brukt for å rettferdiggjøre invasjonen, var påstand om at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen. Men senere har denne påstanden vist seg å være basert på utdatert og dårlig etterretningsinformasjon.

- Invasjonen var berettiget
Men Blair mener fortsatt avgjørelsen om invasjon var berettiget grunnet terrorfaren etter 11. september 2001.

- Etter dette, så var min oppfatning at vi ikke kunne ta noen risiko når det gjelder dette temaet, sa han under høringen, melder nyhetsbyrået AP.

- Jeg oppfattet aldri 11. september som et angrep på USA, men som et angrep på oss, sa Blair.

179 britiske soldater har blitt drept i Irak-krigen, og mange av de pårørende følger høringen. Mange av dem ønsker et konkret svar på hvorfor Storbritannia valgte å sende sine døtre og sønner til krig, til tross for at det aldri forelå noen FN-resolusjon.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg