RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avviser påstander om politisk sex-press

Sist oppdatert:
Under dagens kringkastingsrådsmøte måtte NRK2-sjef Oddvar Bull Tuhus svare for om NRK hadde gitt etter for politisk press da statskanalen sensurerte en film fra sendeskjemaet.

Sex og vold stod i sentrum da NRK2-sjef Oddvar Bull Tuhus holdt innlegg om dilemmaene knyttet til visning av enkelte, kontroversielle filmer på NRK.

Filmindustrien krysser stadig nye grenser for hva som aksepteres av sex og vold. På torsdagens møte i Kringkastingsrådet stilte Oddvar Bull Tuhus spørsmål om hvilke følger dette får for NRK.

Mens statskanalen valgte å vise den omstridte filmen "Sansenes rike", ble "Alene mot alt" sensurert og fjernet fra sendeplanen.

- Ser man prinsipielt på det, så gjelder det å finne en avveining mellom lovens grenser og ytringsfriheten. Men grensesettingen vi foretar i NRK drøftes fortløpende, og endres neppe mye på kort sikt. Dette er en viktig og interessant diskusjon, sa Bull Tuhus til NRK.no før møtet.

- Dette er noe Kringkastingsrådet har tatt opp, og det har bakgrunn i at NRK oppfyller public service-oppdraget ved å gjenspeile et mangfold i filmsjangre, uttalte han videre til sitt eget nettsted.

På møtet ble han konfrontert med påstanden om at NRK skulle ha gitt etter for politisk press fra KrF.

Henning Warloe er vararepresentant i rådet og representerer til daglig Høyre i Bergen. Han stilte spørsmål om hva som hadde skjedd rundt avgjørelsen om å fjerne "Alene mot alt" og ville gjerne ha svar på om KrFs påståtte lobbyvirksomhet hadde gitt resultater.

- Hvis det er slik at NRK har gitt etter for politisk press, reagerer jeg sterkt. At KrF skal få anledning til å sensurere kunst, anser jeg som helt udemokratisk og egentlig ganske forferdelig, sa Warloe.

I sitt svar, sa Tuhus at han egentlig ikke oppfattet det som veldig dramatiske dager, da disse avgjørelsene ble offentlig debattert i mediene. Han fattet avgjørelsen om Alene mot alt med fjernsynsdirektør Hans-Tore Bjerkaas.

- Det hele fremstår nok som litt uelegant. Vi burde vel ha valgt ut filmen av sendeskjemaet på et litt tidligere tidspunkt, men problemet var at vi hadde for mye fokus på Sansenes Rike. Det ble for mye oppmerksomhet rundt den ene filmen, medgir NRK2-sjefen som sier han så "Alene mot alt" først ni dager før den var planlagt å bli sendt.

- Jeg ba om en påsynskopi, så den med en gang og fikk en mindre reaksjon. I etterkant drøftet jeg saken med Bjerkaas, sier han og opplyser at kringskastingssjef John G. Bernander ikke var tilgjengelig på det tidspunktet.

- Vi tok den vurderingen sammen, og Bjerkaas kom til samme konklusjon som meg: Vi tok den umiddelbart ut av programmet. Det var ikke slik at vi fikk kalde føtter og dro den ut for sikkerhets skyld, problemet var at jeg hadde kikket på den for sent. Da jeg til gjengjeld fikk sett på den, var jeg ikke i så veldig stor tvil. Da ble det også en rask behandling av saken, fortalte Oddvar Bull Tuhus i dagens rådsmøte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere