RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avviste Iran - drøfter sanksjoner

Sist oppdatert:
Irans tilnærming til samtaler ble avvist av britene. Nå har Israel innledet samtaler med USA og EU for å foreslå omfattende sanksjoner mot Iran
I et forsøk på å vinne internasjonal støtte og unngå FNs sikkerhetsråd, gjorde Iran i går et forsøk på å gå inn i samtaler med Storbritannia, Tyskland og Frankrike om situasjonen som har oppstått etter at landet gjenåpnet virksomheten ved sine atomkraftver. Tilnærmingen ble bryskt avvist av europerne.

Iran de siste 16 månedene hatt mer eller mindre full stopp i sitt atomprogram, men brøt forseglingen i forrige uke, noe som har skapt en urolig situasjon internasjonalt. Både USA og de tre eurpeiske stormaktene har raslet med sablene, og den retoriske striden har tiltatt.

Trusler om å ta saken inn for sikkerhetsrådet, har ført til en ytterligere spent situasjon.

I et brev tirsdag understreket Javad Vaeedi, leder for Irans "øverste nasjonale sikkerhetsråd", landets vilje til å fortsette samarbeidet med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), og la til at deres kjernekraftvirksomhet kun hadde fredelige hensikte, skriver New York Times.

Brevet var adressert til de tre landenes utenriksministre, men ga ingen indikasjoner om at Iran vil fryse sitt forsøk på å anrike uran, slik den drøyt ett år gamle avtalen krever. En tysk talsmann omtalte Irans forsøk på kontakt som "uakseptabelt" og "mange fine ord, uten noen konkrete tilbud".

Irans representant i IAEA, Ali Asghar Soltaniyeh, uttalte til New York Times at deres beslutning om å gjenoppta sitt atomprogram er lovlig og irreversibelt.

- Vi er klare til å forhandle med europerne og russerne. Nå er det deres tur til å forstå oss, uttalte han til avisen.

Samtidig ble det kjent at Israels regjering har innledet samtaler med USA og EU for å foreslå omfattende sanksjoner mot Iran og landets atomprogram. En sanksjonspakke blir allerede forberedt med tanke på at et politisk vedtak om sanksjoner blir fattet i FNs sikkerhetsråd, skriver den israelske avisen Haaretz.

Ifølge NTB er en blokade av Irans oljeeksport og utestengning av Iran fra årets fotball-VM i Tyskland, blant tiltakene. Videre foreslås reisenekt for Irans president Mahmoud Ahmadinejad og andre ledere, restriksjoner for Irans internasjonale flytrafikk og stopp i det tekniske samarbeidet med Det internasjonale atomenergibyrået IAEA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere