RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Axis-tester på vei til butikkene

Sist oppdatert:
Axis-Shields og Svein Liens sine tester kan være å finne i butikkene om ikke lang tid. Dermed kan folk sjekke seg selv for diabetes til hjertesykdommer
Norsk-britiske Axis Shields utvikler diagnosetester som gir svar umiddelbart på om pasientene eller brukerne har helsemessige problemer.

Så langt har diagnosesystemene vært tilgjengelige for leger og helsepersonell – der de har skapt stor verdi da de erstatter svært dyre og tungvinte lab-tester.

Ifølge den britiske avisen The Times kommer en lansering senere den uken fra Axis Shields som muliggjør at forbrukere kan kjøpe slike tester over disk.

I et intervju med avisen sier konsernsjef Svein Lien i Axis Shield at selskapet søker partnerskap med de store apotekkjedene i England, samt med større dagligvarekjeder for å selge teknologien.

Teknologien, som går under navn av Afinion, fungerer slik at små blodprøver kan matches mot såkalte markører som kan isolere indikasjoner på spesifikke sykdommer innen minutter. Utstyret kan opereres av ufaglært personell, og det trengs ikke noen godkjenning for å selge utstyret.

Lien sier til The Times at han tror konsumenter vil være interessert i å betale for denne type tester.

- Det vi har sett i andre europeiske land med tilsvarende helsesystem som i England er at folk er interessert i å betale for å få 'fred i sjelen,' sier Lien til The Times.

Testene vil i første rekke være på diabetes samt for å finne ut om en infeksjon er viral eller bakteriell. Men etter hvert vil den bli bygget ut med mulighet for å undersøke risiko for hjertesykdommer og diagnoser for leversykdommer.

Det jobbes også med en test for vitamin-B mangel som kan indikere høyere risiko for Alzheimers, som kan komme på markedet i 2006.

Det meldes om at testen vil koste omtrent 2,500 dollar, eller over 15.000 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere