*Nettavisen* Nyheter.

Aylar Lie forbannet på Petter Northug: - Jeg føler meg urettferdig behandlet og er provosert

Kjendiskrangel i retten:

Har krevd skistjernen Petter Northug og et forlag for 100.000 kroner.

04.02.20 10:56

OSLO TINGRETT (Nettavisen): - Jeg må først og fremst si at dette ikke handler om PR eller penger. Jeg livnærer meg av å spille poker. Å være i media er et tilbakelagt kapittel for min del, begynte Aylar Lie med å si i retten mandag.

BAKGRUNN: Northug-bok skaper bråk: Advokat gir Aylar Lie skylden

Hun slo også fast at pengene, kravet på 100.000 kroner, uavkortet kommer til å gå til et veldedig formål.

- Jeg føler meg urettferdig behandlet, og er provosert.

Les også: Vitne: Ble sjokkert over innhold i Petter Northug-bok

Klikk på bildet for å forstørre. Northug og Aylar i retten Oslo 20200203. Aylar Lie og Petter Northug møtes i Oslo tingrett mandag. Lie krever 100.000 kroner etter å ha fått private opplysninger om seg gjengitt i biografien til skistjernen Petter Northug.

Aylar Lie forklarte seg om misnøye og at hun var sint på Petter Northug da hun fikk vite om at han var på vei med en bok i 2018.  Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Sint på Petter Northug

Mandag morgen startet rettssaken i Oslo tingrett der skistjernen Petter Northug og forlaget Strawberry blir saksøkt etter at han ga ut bok i 2018. Lie krever 100.000 kroner i erstatning fordi hun mener Northug og forlaget har krenket privatlivets fred ved å utlevere personlige og sensitive opplysninger.

I retten forklarte Lie også at hun var tydelig irritert over at boken til Northug var på vei ut i butikken før hun selv fikk anledning til å kommentere innholdet om seg selv.

Her kan du lese mer om bokbråket, og feiden mellom Northug og Lie.

Ifølge Lie fikk hun en mail fra forlaget 11. oktober 2018. Det var planlagt utgivelse 18. oktober.

- Jeg oppfattet at den henvendelsen fra forlaget var ren informasjon til meg. Jeg hadde ikke hørt om noen bok før 9. oktober, da jeg først fikk informasjonen fra en journalist. Jeg oppfattet ikke at det var noe jeg kunne kommentere på eller gjøre noe med, sa Lie i retten.

- Jeg syntes det var ubehagelig, utrolig skuffende og jeg var sint på Petter (Northug). Jeg regnet dessuten med at han ikke hadde fortalt hele historien, og regnet med at det var et PR-stunt av forleggeren Magnus Rønningen å ha meg med i boken. Han vet veldig nøyaktig hva som skaper overskrifter, sa Lie.

Klikk på bildet for å forstørre. Petter Northug på vei inn i rettssalen i Oslo tingrett mandag morgen.

Petter Northug ankom Oslo tingrett mandag morgen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Northug slo tilbake mot spekulasjoner

Første del av rettssaken gikk til innledninger fra advokatene ved John Christian Elden, som representerer Lie, og deretter Halvard Helle, som representerer forlaget og Northug.

Elden anførte at det var sentralt at Lie aldri har ønsket offentlighet rundt hvem som gjorde henne gravid høsten 2011. Hun aborterte senere dette barnet, noe hun fortalte åpent om i magasinet "Det Nye" våren 2012.

I dette intervjuet fortalte hun også åpent om forholdet til to kjente menn, hvorav en av dem var Northug. I sin bok,"Min historie", utgitt av Strawberry forlag i 2018, slo han tilbake mot de over seks år gamle spekulasjonene.

Northig satte i boken en foreløpig stopper for spekulasjonene på om det kunne være han som var barnefaren.

Saksøker er den tidligere glamourmodellen, og nå pokerspilleren, Aylar Lie. Hun krever 100.000 kroner i erstatning for det hun mener er krenkelse av privatlivets fred.

- Jeg synes det er ufint og drøyt av Northug å avsløre XX som barnefaren, sa Lie tydelig irritert og oppgitt.

Klikk på bildet for å forstørre. Bilde av coveret på boken til Petter Northug, «Min historie» fra 2018.

I 2018 ga Petter Northug ut boken «Min historie» i samarbeid med forfatter Jonas Forsang. Førsteutgaven solgte minst 62.000 eksemplarer.  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Northug: - Ville aldri sladret

I et intervju i magasinet «Det Nye» i 2012 fortalte Lie åpent om aborten, og om forholdet til Northug og en annen kjent norsk mann. Men hun gikk aldri selv ut med hvem som var faren til barnet, noe som har dannet grunnlag for spekulasjoner.

I sin egen biografi skrev Northug:

«Hun (Lie) stilte opp i Det Nye og fortalte at hun har tatt abort. Men journalisten hadde skrevet det på en slik måte hvor man ikke skjønte om det var XX (navnet på en annen norsk kjendis, red. anm.) eller jeg som var faren. Det skal journalisten ha for. Det var et finurlig grep. Jeg ville aldri i livet sladra om hvem som var faren, selvfølgelig. Aldri. Men jeg kan si såpass som at det ikke var meg.»

Avsnittet ble fjernet til det andre opplaget av boken, men ble stående i det første opplaget som solgte minst 62.000 eksemplarer.

I retten fortalte forlegger for Strawberry, Magnus Rønningen, at det ikke var noe PR-stunt å ta med avsnittet med Lie.

- Northug er en av de mest fascinerende sportsutøverne vi har hatt i Norge. Det var motivasjonen for å gi ut boken. Hans kjæresteliv har stor interesse, og det har vært mye prat om forholdet mellom ham og Lie. Men vi prøvde å gjøre det så lite medievennlig som mulig, sa han i sin forklaring.

Han innrømmet også at det var feil å ta med navnet på barnefaren som striden kjerne handler om.

Klikk på bildet for å forstørre. Advokat Halvard Helle (t. v.) representerer forlaget Strawberry. Forlegger Magnus Rønningen (nr. to fra venstre), Petter Northug (nr. tre fra venstre) og forfatter Jonas Forsang i Oslo tingrett.

Advokat Halvard Helle (t. v.) representerer forlaget Strawberry. Forlegger Magnus Rønningen (nr. to fra venstre), Petter Northug (nr. tre fra venstre) og forfatter Jonas Forsang i Oslo tingrett. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

I retten ville ikke Northug selv kommentere mer om forholdet til Aylar enn det som er fremkommet i boken hans.

- Nei, svarte han på spørsmål fra advokat Elden.

- Har du forståelse for at hun (Aylar) reagerte da graviditeten ble tema i boken?

- Ja, det har jeg forståelse for. Men det var ikke et ønske fra meg at det skulle være tema, men jeg ble spurt om det av forfatteren, sa Northug.

- Hvorfor ble det tema i boken? spurte Elden videre.

- Det er jo snadder for pressen.

- Ute etter å skape overskrifter

Northug forklarte også at han i en SMS-korrespondanse med Lie, etter at hun hadde reagert på innholdet, at medias interesse er vinklingspoenger som var interessante for folk flest.

- Jeg prøvde å få frem at media var ute etter ting som skaper overskrifter, men jeg snakket aldri med forlaget om hvordan boken skulle selges, svarte Northug.

Med det mente han at det ikke var bevisst fra hans side å bruke forholdet til Lie, og graviditeten, til å selge flere bøker gjennom at det ble mer publisitet i mediene.

I retten fortalte Northug også at han ikke hadde lest boken om seg selv, og at det var hans to managere på den tiden som stod for godkjenningen av innholdet. Han fortalte også at han hadde hatt 8-10 møter med forfatteren der Northug ble spurt om ulike temaer.

Skistjernen ga ingen restriksjoner eller føringer til forfatteren om innhold.

- Jeg har hatt en innholdsrik karriere, de rundt meg foreslo at det kunne være et smart tidspunkt å gjøre det på. Det var aldri snakk om å gjøre det midt i karrieren, men mot slutten.

Klikk på bildet for å forstørre. Aylar Lie på forsiden av utgave nr. 4 av Det Nye i mars 2012. her snakket hun ut om en abort hun tok høsten 2011, og forholdet til Petter Northug og en annen norsk kjendis. Aylar Lie på coveret av Det Nye sammen med Jenny Skavlan og Charlotte Thorstvedt i mars 2012.

Aylar Lie på forsiden av utgave nr. 4 av Det Nye i mars 2012. Her snakket hun ut om en abort hun tok høsten 2011, og forholdet til Petter Northug og en annen norsk kjendis. Aylar Lie på coveret av Det Nye sammen med Jenny Skavlan og Charlotte Thorstvedt i mars 2012. Foto: Faksimile Det Nye

Lie trakk likevel saken inn til Forliksrådet og krevde 100.000 kroner i erstatning, men fikk ikke medhold. I dommen slår Forliksrådet fast at Northug var i sin rett til å kommentere opplysninger som var gjenstand for spekulasjoner.

De mener også at Lie selv har bidratt til offentliggjøringen ved å uttale seg slik hun gjorde i intervjuet.

I retten skal både Lie og Northug forklare seg om saken. Bokens forfatter Jonas Forsang og forlegger i Strawberry, Magnus Rønningen, skal også avgi forklaringer, i tillegg skal blogger og tidligere NM-vinner i poker, Lotte Hoel, vitne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag