RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Azadegan ryker for Statoil

Sist oppdatert:
Signalene fra Teheran går nå ut på at japanerne ser ut til å bli vinnerne i konkurransen om utviklingslisensen for det store oljefeltet Azadegan i Iran
Før jul i fjor ble det fra kilder i Iran opplyst at Statoil sannsynligvis ville bli tildelt operatørskapet for Azadegan, men intens lobbying fra Tokyo ser ut til å ha snudd bildet.

Ifølge iranske oljekilder Dow Jones har snakket med onsdag så ser det ut til at japanske og iranske myndigheter om kort tid vil signere en avtale som gir Japan utbyggings- og operatøransvaret for det store oljefeltet.

Også japanske medier har onsdag meldt at Japan og Iran skal være i sluttfasen på forhandlinger om feltet.

Japanerne har satt inn et tungt støt for å sikre seg feltet, og for kun kort tid siden var den japanske utenriksministeren Yoriko Kawaguchi på besøk i Teheran for å uttrykk Tokyos sterke ønske om å få en avtale.

Et regjeringsstøttet japanske konsortium bestående av Tomen Corp., Inpex og Japan Petroleum Exploration Co. vant opprinnelig lisensen på Azadegan og skulle bygge ut feltet for knappe 3 milliarder dollar. Men under press fra USA, på grunn av Irans atomkraftplaner, ble den endelige avtalen aldri signert.

I fjor sommer falt Japan eksklusive rettigheter på feltet bort, og internasjonale oljeselskaper med Statoil og franske Total i spissen rykket inn får å forsøke å overta kontrakten.

Nå sier imidlertid iranske representanter til Dow Jones at de forventer å få på plass en avtale med Tokyo innen utgangen av det iranske året, 21. mars.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere