RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ba beboerne holde seg inne etter syreutslipp

Foto: Geir Hansen (Moss Avis)
Sist oppdatert:

Alle nødetatene rykket ut da det kom melding om en syrelekkasje ved Stabburets anlegg i Industriveien 9 i Rygge, ifølge Fredriksstad Blad.

En person har fått lettere etseskader etter utslippet. Personen blir tatt hånd om av ambulansepersonell.

Politiet ba med en gang beboere innenfor en radius av 500 meter fra anlegget om å seg innendørs, og lukke vinduer og dører.

- Det er cirka 100 liter Salpetersyre som har lekket ut fra en sprukket tank på en lastebil. Vi har kontroll på situasjonen nå, sier vakthavende brannsjef Per Christoffersen til Nettavisen.

Like etter at brannvesenet fikk kontroll på situasjonen, kom beskjeden om at det ikke lenger var nødvendig for beboerne å holde seg innendørs.

Salpetersyre

Salpetersyre, HNO3, (av latin sal, salt og peter, klippe) er en sterk syre og samtidig et sterkt oksidasjonsmiddel, og må behandles med forsiktighet.

Kommer salpetersyren i kontakt med huden merkes det umiddelbart. Den er svært etsende (avhengig av konsentrasjon). På grunn av stoffet keratin i huden, vil det tilsølte området på huden farges gult. Under atmosfærisk trykk og romtemperatur vil det forekomme en delvis dekomposisjon hvor syren brytes ned til nitrogenoksider. Dette fører til at dampen fra Salpetersyren er særdeles farlig å puste inn. Nitrogenoksidene som utvikles under en reaksjon med et metall kan føre til pulminær lungeødem ved inhalasjon.

Kilde: Wikipedia

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere