Ba lillebroren om å aldri bli med pedo-tiltalt på soverommet

Foto: (Nettavisen)

16-åring forklarte seg om flere av sexovergrepene 44-åringen utsatte han for.

17.01.13 12:02

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Dag to i rettssaken mot den pedotiltalte 44-åringen startet med et videoavhør, der en nå 16 år gammel gutt forklarte seg om gjentatte sexovergrep over flere år.

Gjennom en årrekke skal mannen som blant annet har jobbet som trener, lærer og barnevakt ha misbrukt barna. Overgrep skjedde også på en Oslo-skole der han var vaktmester.

Relaterte saker:

Gutten er en av totalt sju fornærmede som skal forklare seg i saken der den tidligere speiderlederen, karatetreneren og læreren sitter tiltalt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Nettavisen)

TIPS TIL SAKEN? Kontakt: Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Forgrep seg i spesialtimene
Den nå 16 år gamle gutten ønsket ikke avgi forklaring foran pressen, oppmøtte eller den tiltalte, men gikk med på at det ble avspilt videoavhør fra november 2011.

I videoavhøret fortalte gutten at det første overgrepet skjedde da han gikk i sjette klasse. Gutten fortalte videre om overgrep på mannens hytte og i det nye huset hans.

- Det skjedde på rommet i det nye huset og på skolen der han jobbet og jeg gikk. Jeg hadde spesialpedagogtimer der jeg ble tatt ut av timen. Da skjedde det flere overgrep, forklarte han.

Gutten fortalte videre om gjentatte overgrep i løpet av flere år, helt fra han gikk i sjette klasse til og med han fullførte 9. klasse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Cornelius Poppe

Les også: - Min rolle var å være en vanlig person. Jeg hadde kondomer i treningsbagen for å vise dette

- Følte meg tvunget
Om overgrepene sa gutten at han i starten ikke visste om dette var noe han ville eller ikke. Gutten var på dette tidspunktet 12 år gammel.

Han fortalte at læreren forgrep seg på han i spesialtimene ved flere anledninger.

- Vi hadde brakker på skolen. Der skjedde en del av overgrepene, forklarte han.

Han oppfattet ikke overgrepene som frivillige.

- En av de første gangene følte jeg meg tvunget. Det føltes som om det ikke var riktig. Jeg husker at han begynte å kle av seg selv og så meg. Jeg husker at jeg egentlig ikke ville, men likevel ble med på det. Dette skjedde da jeg gikk i sjette eller sjuende klasse, fortalte gutten.

Videre opplyste han at tiltalte ble invitert i konfirmasjonen hans.

- Mamma og pappa inviterte han. Jeg husker at jeg fikk en sekk i konfirmasjonen som jeg solgte. Jeg orket ikke bruke noe han hadde kjøpt til meg, sa fornærmede og la til at han blir kvalm og i dårlig humør av å tenke eller høre om 44-åringen.

Utsatt for overgep i eget hjem
Gutten fortalte om flere sex-overgrep han ble utsatt for i sitt eget hjem. Disse skal blant annet ha skjedd mens tiltalte passet gutten og broren hans. Ved en anledning var han barnevakt mens foreldrene var i utlandet. Fornærmede var da 13 år gammel.

- Jeg satt og spilte X-box i loftstua. Han kom bort til meg og begynte å tulle og lekeslåss. Det endte med sex, sa han.

Etter saken ble rullet opp har gutten slitt psykisk.

- Siden jeg ble utsatt for misbruket har jeg bare sittet og spilt dataspill. Skolen har vært bortkastet. Jo mer det går opp for meg hva som har skjedd, jo verre har det blitt . Egentlig har overgrepene ødelagt hele skolegangen min, fortalte gutten.

Advarte lillebroren mot 44-åringen
I videoavhøret med gutten stilte avhøreren fra Kripos flere spørsmål angående guttens lillebror.

Det kom da frem at den fornærmede gutten ved minst en anledning advarte lillebroren mot 44-åringen.

- Hvorfor gjorde du dette? spurte avhøreren gutten.

- Det hadde skjedd ting med meg. Jeg ville passe på han, svarte gutten som forklaring på hvorfor han ba lillebroren aldri bli med den pedo-tiltalten barnevakten på soverommet.

Familievenn og lærer
Da den tiltalte 44-åringen ble utspurt etter pausen, forklarte han seg detaljert om sin stilling som den fornærmede guttens lærer, om forholdet til familien hans og de mange overgrepene han gjennomførte over flere år.

Mannen innrømte at han hadde misbrukt sin stilling som både familievenn og lærer.

- Jeg visste godt hvem familien var og ble kontaktlæreren da gutten startet på skolen. Vi hadde et godt lærer/elev forhold og en del spesialtimer, sa han.

44-åringen forklarte at han var fastlærer for fornærmede og klassen hans i to år. Han skal blant annet ha vært tillitsvalgt på skolen.

- Var det noe spesiell grunn til at du ble tillitsvalgt? spurte aktor Irlin Irgens. Hun spurte om dette fordi mannen tidligere har sagt han har et anstrengt forholdt til voksne mennesker.

- Det ser jo ut som du har greid å pleie god kontakt med de andre lærerne på skolen, la hun til.

- Dette gikk greit, fordi man tar på seg en uniform og spiller en rolle, forklarte tiltalte.

La skylda på gutten
På spørsmål om hvem som tok initiativ til de seksuelle handlingene svarte tiltalte at den fornærmede gutten var svært aktiv. Han beskrev gutten nærmest som en pådriver.

- Han var litt frampå og da fortsatte jeg, men som oftest var det meg. Det var oftest jeg som tok initiativ og jeg opplevde at han var positiv og gjengjeldene, sa han.

- Var det forelskelse eller et begjær? spurte aktor.

- Det var vel mer snakk om tilfredstillelse av et behov.

- Et seksuelt behov? spurte dommeren.

- Ja. Og et behov for å bli likt av andre. Da har sexen vært en god billett, svarte tiltalte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.