*Nettavisen* Nyheter.

Ba Nav om hjelp: – Flytt tilbake til Filippinene!

Sharon Taquiqui Tretnes sier at hun ble bedt om å reise tilbake til Filippinene da hun oppsøkte Nav-kontoret i Alta. Foto: Erlend Hykkerud (iFinnmark)

Sharon Taquiqui Tretnes ble sjokkert av det som møtte henne da hun oppsøkte Nav.

23.05.15 16:07

iFinnmark: – Virker så håpløst å få hjelp fra Nav. Hva skal jeg spise? Hvor skal jeg få penger fra til husleien? Jeg er forvirret og frustrert.


Sharon Taquiqui Tretnes er opprinnelig fra Filippinene, men er norsk statsborger. Siden januar i år har hun slitt økonomisk fordi hun er uten fast jobb. Den eneste inntekten hun har er lønna hun får for å være tilkallingsvikar som vaskehjelp hos Alta kommune, men det gir ikke nok arbeidstimer. Og når hun oppsøker Nav er det lite de kan gjøre for å skaffe henne mer jobb.

– Jeg har vært jobbsøker siden januar. Jeg har vært uten inntekt i mange måneder, og klarer meg på den hjelpen jeg får fra mine venner, sier hun.

– Bedt om å flytte utenlands

Mandag var hun i møte hos Nav hvor hennes arbeidssituasjon ble diskutert. Der ble hun bedt om å reise tilbake til Filippinene, ifølge henne selv.

– Jeg ble sjokkert. Jeg er jo norsk statsborger, og Nav skal jo hjelpe folk å finne jobb i Norge.

– Hvorfor sa denne Nav-ansatte dette til deg, tror du?

– Kanskje trodde han det er mye enklere å få jobb på Filippinene. Men han skjønner ikke at jeg ikke ville ha klart å forsørge meg selv der selv om jeg hadde fått fast jobb. Lønna er for lav. Da ville jeg heller ikke være i stand til å hjelpe min familie. Og hvorfor skal jeg flytte dit når jeg er norsk?

Maktesløs

Sharon Taquiqui Tretnes er utdannet lærer i sitt opprinnelsesland, men mangler fag før hun kan bruke denne utdannelsen i Norge. Hun håper på å kunne ta fag på universitetet til høsten. I mellomtiden er hverdagen nå blitt så tung at hun ikke ser annen utvei enn å oppsøke avisa.

– Jeg har søkt om økonomisk stønad hos Nav, men tre uker har gått og jeg har ennå ikke fått svar.
Hun forteller at da hun her om dagen oppsøkte Nav og spurte om status på sin søknad, ga hun samtidig uttrykk for frustrasjon over å mangle penger til mat.

– Personen i skranken sa ingenting. Det er rart, sier hun.

Flere sliter med det samme

Sharon Taquiqui Tretnes står fram ikke bare for seg selv. Hun kjenner til flere i Alta som også sliter med å finne seg jobb, og at Nav ikke finner en løsning for dem.

– Jeg vil egentlig ikke ha stønad fra Nav, jeg vil bare ha jobb og tjene egne penger. Jeg vet om flere som har oppholdstillatelse i Norge som ikke får jobb.
Randi Viktoria Østgaard, leder i Nav Alta, sier at Sharon vil bli kontaktet av dem:

– Dersom bruker har forstått det slik at saksbehandler har bedt henne flytte tilbake til Filipinene, så beklager vi det så meget, skriver Østgaard i en e-post.

– Når det gjelder søknad om økonomisk sosialhjelp så er saksbehandlingstiden inntil 3 uker. Vi prøver å behandle alle saker innen fristen, men saksmengden har vært stor den siste tiden. Ved søknad om økonomisk sosialhjelp, vil bruker bli kartlagt i henhold til bistandsbehov. Ut fra de opplysninger som avisen gir oss, står bruker pr. dato helt uten midler til livsopphold. På bakgrunn av disse opplysningene vil bruker bli kontaktet av Nav Alta i dag, for å kartlegge brukers behov for akutthjelp.

Les flere saker fra iFinnmark her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.