Gå til sidens hovedinnhold

Ba og tente lys, ni år etter tragedien

Både i Indonesia, Thailand og India ble niårsdagen for tsunamikatastrofen annen juledag i 2004 markert.

Alle flagg ble firt på halv stang i tre dager framover i Aceh-provinsen der 168.000 mennesker mistet livet da kjempebølgene skylte inn over Banda Aceh og landsbyene rundt.

Pårørende til de mange omkomne ba og leste vers fra Koranen. Blant dem var den 50 år gamle Makmun Adam, som mistet kone og to barn, og som ba ved en massegrav der 14.000 ble begravet.

Lys på stranda
I Thailand var stranda i Patong på Phuket-øya lyst opp da hundrevis av lokale og turister tok del i en minnemarkering om kvelden for de over 8.000 menneskene, mange av dem utenlandske turister, som døde langs de thailandske strendene.

Lenge etter den to timer lange markeringen fortsatte barn å tenne lys i sanden mens turister la ut blomster.

I Thailand er det bygd opp et varslingssystem for tsunamier langs hele vestkysten der det kan være risiko for jordskjelv.

Også i den indiske delstaten Tamil Nadu, der nesten 8.000 mennesker omkom, var det markeringer der lys ble tent og blomster lagt ut. De lokale fiskerne holdt seg hjemme i én dag for å vise respekt for dem som havet tok.

– Jeg tenker alltid på mannen min, sa en kvinne ved navn Kamakshi mens tårene rant.

(Artikkelen fortsetter).

Sosiale endringer
Katastrofen har ført til enkelte positive sosiale endringer i Sør-India.

Blant annet er det blitt mer akseptert at enker gifter seg på nytt, og mange ruinerte fiskere sender barna sine på skole i stedet for å satse på at de tjener sitt levebrød på et uberegnelig hav.

Til sammen minst 220.000 mennesker mistet livet i 13 land rundt Indiahavet etter det kraftige jordskjelvet som sendte kjempebølgene mot land.

Vellykket gjenoppbygging
Ni år etter katastrofen er Banda Aceh bygd opp igjen, med nytt rådhus, nye hoteller, nye kjøpesentre og et tsunamimuseum med et tak som ligner en høy bølge.

Gjenoppbyggingen av Banda Aceh er blitt holdt fram som et eksempel på vellykket internasjonalt samarbeid. Over 130.000 hus, 250 kilometer med veier, 18 nye sykehus og annen infrastruktur er bygd, ifølge myndighetene,

Over 80.000 hektar jordbruksland er rehabilitert, og 15.000 hektar oppdrettsdammer for fisk er opprettet. (©NTB)

Reklame

Slik blir du glad i i løpe