RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ba om hjelp til å redde ekteskapet

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) mener flere burde gjøre som henne, og be om hjelp ved et familievernkontor.
Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) mener flere burde gjøre som henne, og be om hjelp ved et familievernkontor. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- For meg var det viktig å søke hjelp tidlig, sier Frp-statsråd Solveig Horne.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) gikk til familieterapi før hun og ektemannen skilte seg for elleve år siden. 

- For meg var det viktig å søke hjelp tidlig, forteller Horne til Nettavisen.

- Ingen skam å be om hjelp
Horne hadde vært gift i åtte år, og hadde to barn, da hun selv tok kontakt med et familievernkontor. 

- Vi hadde utfordringer i parforholdet og ønsket veiledning og hjelp til et bedre samliv. Derfor var det naturlig å ta kontakt med familievernkontoret for rådgivning, sier Frp-statsråden.

Hun mener flere burde gjøre som henne, og be om hjelp dersom samlivet blir vanskelig.

- Jeg ønsker å ufarliggjøre familievernet. Det er ingen skam å be om hjelp, sier Horne.

Hun påpeker at familievernkontorene er et lavterskeltilbud, som nettopp skal tilby familier veiledning og hjelp tidlig.

- Det er bedre å be om veiledning tidlig enn at det går så langt at det blir et samlivsbrudd, mener hun.

Les også: - Ikke bruk barna som kasteballer

- Også om de lever sammen
Mange konflikter ender likevel i en skilsmisse, og som Nettavisen har skrevet flere artikler om den siste uken, så blir barna skadelidende.

Les også: - Foreldrenes krangling gir barna selvmordstanker

- Hva tenker barneministeren om skadene barna påføres?

- Forskning viser at barn tar skade av å leve med foreldre som har store og vedvarende konflikter, uansett om foreldrene lever sammen eller hver for seg, sier Horne.

Hun mener det derfor er viktig å hjelpe familiene og barna, for å sikre robuste samliv og gode oppvekstvilkår.

- Foreldrene trenger veiledning til å ha fokus på barna etter samlivsbrudd, og til å se hvilke skader barn får når foreldrene er i konflikt, sier Horne.


- Fire millioner til samlivstiltak

- Hva vil statsråden gjøre for barna?

- Å styrke familievernet er viktig for å hindre at samlivskonflikter utvikler seg. Derfor har jeg styrket det forebyggende arbeidet med 3 millioner kroner for 2014, sier hun.

Horne forteller at hun i tilegg har opprettholdt tilskuddsordningen til samlivstiltak på 4 millioner kroner, etter at de rødgrønne foreslo å ta den bort.

- Flere familievernkontor har nå også startet med barnesamtaler, der barn blir hørt ved samlivsbrudd. Det foregår samarbeid med helsestasjoner og familievernkontor for å følge opp barn etter samlivsbrudd, sier hun.

Les også: - Jeg og min mann tok ekteskapskurs
Les også: - Det gjør så vondt at barna vil dø

- Samtalegrupper for barn
Horne sier at det dessuten skal bygges videre på erfaringene fra prosjektet «Ser du meg?», som var rettet mot barn og foreldre med store samarbeidskonflikter etter samlivsbrudd.

- Det omfatter samtalegrupper for barn, foreldresamarbeidskurs og et tettere samarbeid mellom ulike lokale instanser for å fange opp barn som trenger særskilt oppfølging, sier hun til Nettavisen.

- Hva skal til for å få ned skilsmissetallene?

- Det er ikke skilsmissetallene i seg selv som er det viktigste, men at folk ser hvor viktige familievernkontorene er, og at det er lov å be om veiledning før det går galt, sier hun, og legger til:

- I dag er ofte ventetiden på veiledning for lang, og derfor er det viktig å styrke familievernet slik at vi kan hjelpe tidlig før det blir samlivsbrudd.

- Barnefri kveld kan være viktig
I oktober i fjor tok Horne også til orde for at alle foreldre bør ha en date-kveld i uka, nettopp for å forebygge at konflikter oppstår.

Forslaget ble heftig debattert på sosiale medier, og harsjelert med av politiske motstandere. 

Les også: - Med Frp i regjering er det altså dating myndighetene skal mene noe om

- For mange kan en barnefri kveld innimellom være viktig for å ta vare på parforholdet, men det skal selvfølgelig ikke være en statlig oppgave å sørge for dette, påpeker Horne.

I fjor ble det inngått 23.410 ekteskap i Norge, og det var 9736 skilsmisser.

Nettavisen har den siste uken satt fokus på konfliktfylte skilsmisser, og konsekvensene for barn. Her er noen av artiklene:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere