Gå til sidens hovedinnhold

Ba om unnskyldning før henrettelsen

Teresa Lewis (41) er den første kvinnen som er blitt henrettet i Virginia på nesten hundre år.

Klokken 03.00 natt til fredag ble dødsdommen til Teresa Lewis effektuert i den amerikanske delstaten Virginia. Dette er første gang siden 1912 at delstaten har henrettet en kvinne.

Lewis har tilstått og erkjent straffskyld for å ha hyret to menn til å drepe eksmannen og stesønnen i 2002. Motivet var å heve en livsforsikring på 250.000 dollar, som tilsvarer 1,5 millioner kroner i dagens kurs.

- Jeg beklager
En journalist fra Associated Press, som var til stede under henrettelsen, sier Lewis var gråtkvalt og nervøs da hun ble ført inn til henrettelsesrommet.

Lewis fikk muligheten til å ytre noen få ord før giftinjeksjonen. Da valgte hun å beklage overfor sin stedatter.

- Jeg vil at Kathy skal vite at jeg elsker henne, og at jeg beklager, sa Lewis før døden inntraff, melder BBC.

Lav IQ
Aktivister og støttespillere hevdet før henrettelsen at Lewis er på grensen til å være psykisk tilbakestående, og at henrettelsen dermed er grunnlovsstridig.

- Det hevdes at hun har gjennomført en IQ-test med en score på 72, og USA har avskaffet dødsstraff for dem som er mentalt tilbakestående, sa generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen før henrettelsen.

- Mitt utgangspunkt er at ingen, uavhengig av om de har lav eller høy IQ, bør henrettes. Men hvis hun bevislig er psykisk utviklingshemmet, så skulle hun i utgangspunktet ikke ha blitt henrettet i USA, sa han og henviser til grunnloven som forbyr dette.

Psykisk frisk
Myndigheten hevder derimot at Lewis var psykisk frisk.

- Etter flere evalueringer, så har ingen medisinske sakkyndige kommet fram til at Teresa Lewis faller inn under den medisinske definisjonen av psykisk utviklingshemmet, sa guvernør i Virginia, Bob McDonnell.

I USA har de dødsdømte lov til å komponere sin egen meny før dødsstraffen fullbyrdes. Lewis’ siste måltid besto av frityrstekt kylling, erter, Dr Pepper og eplepai.

Les også: Bestemor (41) skal henrettes med gift

Mesterhjernen
Lewis ble dømt til døden fordi hun ble ansett for å være selve mesterhjernen bak drapene.

De to mennene som gjennomførte drapene ble imidlertid dømt til livstid i fengsel.

USAs høyesterett nektet å benåde kvinnen tidligere denne uken. Lewis blir den første kvinnen som blir henrettet i delstaten Virginia siden 1912. Hun blir én av tolv kvinner som er blitt henrettet i USA siden dødsstraffen ble gjeninnført i 1976. USA har henrettet 1200 mennesker siden 1976.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her