RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Baasland til Høyesterett

Foto: Roald Berit (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Bjarte Baasland tapte cirka 60 millioner kroner på nettspill i regi av Centrebet og vil ha pengene tilbake. Nå får han en sjanse i Høyesterett.

Høyesterett har bestemt seg for å behandle Bjarte Baaslands erstatningskrav mot Centrebet PTY Ltd.

Baaslands søksmål mot den internasjonale spillgiganten med hovedkontor i Australia ble avvist i Oslo tingrett før jul i fjor.

I april i år ble saken avvist av Borgarting lagmannsrett, med begrunnelse at den ikke har tilstrekkelig tilknytning til Norge.

Men nå har altså Høyesterett ankeutvalg bestemt seg for at Høyesterett skal behandle saken.

Tapte 60 millioner på tre år
Bakgrunnen for saken er at Bjarte Baasland innga 7. mai 2009 stevning til Oslo tingrett med påstand om at selskapet Centrebet PTY Ltd skulle betale Baasland erstatning etter rettens skjønn.

Bakgrunnen for kravet er at Baasland i løpet av tre år tapte ca. 60 millioner kroner på nettspill i regi av Centrebet.

I sitt tilsvar la Centrebet ned påstand om at saken skulle avvises. Oslo tingrett avsa 25. november 2009 kjennelse for at saken skulle avvises. Baasland påanket kjennelsen til Borgarting lagmannsrett, som ved kjennelse 19. mars 2010 forkastet anken.

Tilknytningen til Norge
Ifølge Høyesterett har det i anken blitt gjort gjeldende at saksforholdet har tilstrekkelig tilknytning til Norge, og at norske domstoler derfor har kompetanse til å behandle saken.

- Det pekes på at ansvarsgrunnlag og årsakssammenheng knytter seg til Centrebets virksomhet i Norge overfor norske forbrukere. Selskapet har aktiv markedsføring mot Norge, norsk nettside, norske kundebehandlere, norsk kundeservice og norsk markeds- og pressesjef. Baasland har hatt norsk kundeprofil, betalt i norske kroner og forholdt seg til norske kundebehandlere, skriver Høyesterett.

- Det økonomiske tapet er inntruffet i Norge. Baasland lånte alle beløpene fra norske långivere, og det er disse, sammen med Baasland, som har lidt et økonomisk tap. I tilsvaret gjøres det gjeldende at saken må nektes fremmet, da den ikke reiser spørsmål av betydning utenfor den foreliggende sak, jf. tvisteloven § 30-5.

- Subsidiært gjøres det gjeldende at lagmannsrettens lovanvendelse er riktig. Centrebet er et australsk selskap som ikke er registrert i det norske foretaksregisteret. En eventuell skadevoldende handling er begått i Australia. Baasland var på de tidspunkter tapene ble pådratt bosatt i Tyskland og Tsjekkia, og skaden har hatt sin umiddelbare virkning der, opplyser Høyesterett på torsdag.

Tapte 69.317.339 millioner på nettspill
Totalt tapte Bjarte Baasland 69.317.339 millioner på nettspill. I boken «Petter Pilný», skrevet av forfatter Håvard Rem, forteller Baasland om sitt ville liv.

I boken forteller Baasland at han flyttet fra Berlin til Praha i 2007. Fra sommeren 2007 ble «Hilton Praha», med eget kasino i kjelleren, en fast base for biskopsønnen.

400 døgn
«Jeg begynte med å bestille rommet for to dager. Det endte med å bli mer enn 365. Jeg bodde på samme hotellet i Praha hele tiden», forteller Baasland i sin nye bok.

Rom nummer 8052 sto i Baaslands navn i mer enn 400 dager – enten han var i byen eller ikke.

Han betalte alt fra 2600 kroner til 1600 kroner natta.

I bokne kommer det også frem at Baasland ble kjent med alle på hotellet, og i hans etasje på «Executive Floor» var servicen upåklagelig – med egen resepsjon og en egen lounge.

Over én million
«Jeg ble diamantkunde hos Hilton. Betaler du ordinær pris, blir du oppgradert. Derfor fikk jeg også mye på kreditt, litt som det passet meg.»

«Jeg kan tenke meg at jeg til sammen har lagt igjen mer enn én million kroner på det hotellet. Jeg hadde sikkert brukt halvannen million, egentlig.»

Baasland kunne holde seg inne i to uker om gangen. Rommet hans hadde balkong og vindu - mot et atrium.

«Jeg hadde ikke behov for å se ut. Jeg prøvde å holde meg innestengt med vilje. Det var nesten som å være i fengsel, bare med en litt annen standard.»

Rytme i kaos
I bokne beskriver han en døgnrytme hvor han ofte la seg ved 06-tiden og sto opp ved 12-13-tiden.

«Da spiste jeg frokosten jeg hadde tatt med meg før jeg la meg. Man lager seg rytme i et kaos også. Jeg begynte som regel ikke å spille med en gang. (¿) Jeg satte meg gjerne i loungen, spiste kaker og snacks, røyket, før jeg gikk på rommet og surfet på nett», forteller han.

Baasland tok dagsturer til Oslo – for å kjøpe røyk, men ikke minst for å ta ut kontanter på 250.000 kroner, slik at hotelloppholdet kunne betales uten å etterlate seg elektroniske spor.

På rommet dagen lang
Bjarte Baasland forteller at valget av hotell var den luksusen han unnet seg.

«Jeg kunne sikker funnet billigere løsninger, men det var jo den eneste luksusen jeg brukte på meg selv. Jeg tilbrakte jo stort sett hele dagen foran en maskin på rommet. Derfor var det viktig å trives på rommet, og heller betale litt ekstra for det»

- Jeg var hotellets viktigste kunde!, sier han i boken.

Men det var før han til slutt ble kastet ut 21. juli - etter at han hadde stukket fra en regning på 7.000 euro.

90 mill inn på konto
I boken kommer det frem at Baasland fra 2005 til 2008 fikk inn 90.806.201 millioner kroner på sin DnB NOR-konto.

Beløpet inkluderer gevinster på cirka 14 millioner overført fra spillselskapene, slik at de samlede låneopptakene summerer seg til 76 millioner.

Han tapte 69.317.339 millioner på nettspill.

De resterende 21.488.862 millionene gikk med til:

Overføringer til moren: 6,6 millioner kroner.

Overføringer til Finn Finsnes: 6,7 millioner kroner.

3,5 millioner til landspill.

3,5 millioner til kost/losji, renter/avdrag, fellesutgifter (leilighet i Hegdehausv), tlf, internett, klær.

Ble slått konkurs
Tidligere Stavangerbiskop Ernst Baasland og kona Bodhild ble slått personlig konkurs, etter at sønnen Bjarte spilte bort familieformuen.

Baasland trakk seg som biskop i Stavanger 15. juni 2009. Bjarte Baasland ble i Oslo tingrett 2. oktober, dømt til fire års fengsel for grovt bedrageri av 26,6 millioner kroner. Dommen er anket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere