*Nettavisen* Nyheter.

Babek blir rik på potetene «ingen» vil ha

- Unge folk kommer inn og kjøper to poteter. Eldre vil lagre hele sekker i kjelleren. Disse potetene holder fram til neste jul, sier daglig leder Babek Beigi ved Asiamat i Porsgrunn. Foto: Inge Fjelddalen (Telemarksavisa)

Daglig lemper Babek Beigi og kollegaene ut minst 400 kilo til potetsultne kunder.

(PORSGRUNN) Telemarksavisa: – Potetene står her ute på gata, midt i byen. Det er den beste reklamen det, ha ha, smiler daglig leder Babek Beigi hos Asia mat i Porsgrunn.

I den hektiske potethøsten selger han ut 1600 kilo på tre dager, til kunder som vil kjenne potetene sine.

– Mine kunder vil vite om de kjøper Asterix, Pimpernell eller Beate. Andre butikker selger ikke store sekker lenger, mens kundene, ofte eldre folk, vil fylle opp kjelleren med lagringspoteter.

– Jeg har 20 kroner i fortjeneste på hver sekk. Norske matkjeder har en rå fortjeneste på sine varer, det er få, men store aktører. Så du kan si det sånn at jeg tar inn det butikkene ikke har, he he, sier Babek Beigi til Telemarksavisa.

Bøyde agurker

Billige grønnsaker rett fra åkeren, er blitt forretningsideen etter at 36-åringen overtok butikken.

– Vi henter de varene som ikke passer inn i EU-kassene. For eksempel sier standarden at det skal være åtte blomkål i hver kasse, om de blir for store blir de ikke sendt ut til butikkene, og bøndene sitter igjen med masse b-varer. Jeg tar de grønnsakene som kanskje ikke har perfekt størrelse, mens næringsinnholdet er like godt. Jeg kjøper disse varene for en billig penge, og selger dem videre – for en billig penge.

– En forbinder ikke asiamat med poteter?

– Min far, som startet butikken, var opprinnelig bankdirektør i Iran. Han solgte også ris, fordi folk spiste mye av det. Han kom hit og så at folk spiste mye poteter. Derfor selger vi mye av det hver eneste høst, he he.

Han smiler mye, ler mye, og jobber mye. Samtalen med kundene går på norsk, persisk, iransk og tyrkisk.

– Jeg legger ned 12 timer i butikken hver dag. Det må til når vi driver slik som vi gjør. Vi driver butikk på gamlemåten, og henter selv hos leverandørene, sier han til Telemarksavisa.

Purre og selleri henter han på Tollnes, poteter fra Skien, vårrullene i frysedisken er produsert i Bjørkedal.

– Det kan være asiatisk mat selv om det produseres lokalt, humrer Beigi.

Motvekt

I begynnelsen gikk det bare i norske rotgrønnsaker. Aubergine og squash var fremmed for norske kunder da butikken startet opp for drøye 20 år siden. Nå ser Beigi at mange kutter ut den gamle bondekosten.

– Det er synd. Det er jo god sunn mat. Vi ønsker å ha en motvekt til ferdigmat og varer som inneholder mye salt, sier Beigi til Telemarksavisa.

Blant hyllemeter med kokosvann, dadler, fiken og lefser, sushi, oliven og bønner, finnes også mer spesielle varer som frosne kyllingføtter. Butikken har vokst fra 14 kvadratmeter til 190, og Beigi blitt fast leverandør av grønnsaker til en rekke restauranter i byen.

– Vi driver på gamlemåten, gjentar Babek Beigi.

– Vi snakker med kundene, vi sitter ikke her og drar strekkoder hele dagen!

Les flere saker hos Telemarksavisa.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.