RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Shutterstock)

Baby døde av herpeskyss

Sist oppdatert:
Et vanlig munnsår var grunnen til at lille Jennifer bare ble 11 dager gammel.

(SIDE2): Da Ruth Schofield kysset sin nyfødte datter hadde hun ingen verdens idé om at hun utsatte henne for livsfare, skriver Daily Mail fredag.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Bare dager etter at hun ble født, døde lille Jennifer etter å ha fått et helt vanlig virus fra morens lepper.

Hun hadde, uten å vite det, blitt smittet av herpesviruset Herpes Simplex virus (HSV), en vanlig grunn til forkjølelsessår, noen kvelder før fødselen.

Hun fikk blemmer på leppene, men kroppen fikk ikke laget antistoffer før fødselen og derfor ikke overført disse til babyen i magen heller. Da Jennifer ble født hadde hun ingen antistoffer å bekjempe viruset med.

Se bilder av mor og barn på Daily Mail her

Vil advare andre
Hun ble slapp og trøtt før helsen plutselig sviktet og hun døde bare 11 dager etter fødselen.

Nå vil den 35 år gamle moren advare andre mødre.

- Å miste mitt kjære barn var et hardt slag, men å miste henne på denne måten var kanskje aller verst fordi det kunne ha vært unngått. Hvis jeg hadde visst at jeg hadde herpesviruset HSV og at jeg derfor ikke skulle hatt kontakt med Jennifer så hadde hun overlevd, sier hun til avisen. Smerten må jeg leve med resten av livet.

Vanskelig å oppdage
HSV er vanskelig å oppdage og kan overføres fra mor til barn, gjennom kontakt, inkludert amming. Komplikasjoner kan gi cerebral parese, blindhet og slag.

Det mest risikable for babyen er under selve fødselen, hvor babyen passerer fødselskanalen, men overførsel kan skje også i magen eller etter fødsel.

- Risikoen for å smitte barnet med herpes i forbindelse med fødselen er liten hvis kvinnen var smittet før hun ble gravid eller svært tidlig i svangerskapet. Det er størst risiko for at viruset overføres til barnet når moren har sitt første utbrudd mot slutten av svangerskapet. Grunnen er at hun da ikke har rukket å lage antistoffer som beskytter fosteret i livmoren og under fødselen, sier spesialist i allmennmedisin og redaktør for helsenettsiden Helsenett.no, Christian Anker til Side2.

I dette tilfellet følte moren seg dårlig på slutten av svangerskapet og hadde forkjølelseslignende symptomer. Hun fikk antibiotika og to dager etter fødselen ble hun behandlet for blemmene på leppen.

På samme tid begynte Jennifer å bli slapp og ville ikke spise. Hun ble lagt inn på sykehus åtte dager gammel og leger tok ulike tester, men livet sto ikke til å redde.

Vil vurdere keisersnitt
- Hvis en gravid har hatt herpesutbrudd bør hun gjøre legen eller jordmoren som hun går til svangerskapskontroll hos oppmerksomme på dette. I forbindelse med fødselen vil personalet se etter tegn til utbrudd og i så fall vurdere å forløse barnet med keisersnitt, mener Anker.

Dessverre visste verken sykehuspersonale eller moren at det var HSV Ruth var smittet av.

- Det var først etter hennes død vi fant ut at hun hadde blitt smittet av HSV. Viruset hadde spredd seg til alle organene hennes, hjernen, nyrene, leveren og kroppen klarte ikke mer. Fordi tilstanden er så sjelden så fins det ikke så mye informasjon der ute for å advare kommende mødre. Men mødre som mistenker at de har HSV kort tid før fødselen bør spørre om å bli testet, mener Ruth.

Siden dødsfallet i 2006 har Ruth Schofield fått en datter til, Annabel, som nå er 15 måneder.

Hun har hjulpet henne gjennom de tyngste dagene.

- Datteren min Annabel har fått meg til å smile igjen, selv om jeg fortsatt gråter over Jennifer.

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere