Den snart 30 år gamle kvinnen er innlagt på Borgestadklinikken i Skien sammen med sønnen sin. Hun kom til klinikken da hun var 10 uker på vei i svangerskapet.

- Jeg ruset meg helt til jeg fant ut at jeg var gravid. Da jeg kom hit begynte jeg å trappe ned bruken av metadon fordi jeg var bekymret for barnet, forteller kvinnen til TA.

Fikk morfin
- Selve nedtrappingen gikk egentlig veldig bra og jeg var motivert på grunn av barnet. Etter at sønnen min ble født var vi på sykehuset i fem uker og jeg oppdaget raskt at han hadde plager som var knyttet til metadon, forteller 30-åringen.

Barnet ble satt på morfindråper i tre måneder på grunn av abstinensene og fikk også andre plager.

- Det var veldig slitsomme måneder. Sønnen min var veldig sensitiv for lys og kunne ikke være ute, han brukte også lang tid på å legge på seg. Alt kunne knyttes opp til metadonbruk, sier hun.

Hun bestemte seg for å endre livet sitt da hun ble gravid. Selv beskriver hun graviditeten som et vendepunkt.

- Jeg har alltid hatt veldig lyst på barn, selv da jeg ruset meg. Heldigvis oppdaget jeg tidlig at jeg var gravid og kom dermed raskt under behandling. Jeg er veldig takknemlig for den hjelpen jeg fikk fra Borgestadklinikken, jeg hadde jeg aldri klart dette uten de som jobber her, sier 30-åringen.

Barnet hennes nærmer seg nå ett år.

Kutte helt ut
Nå følger hun debatten mellom fagfolkene og er ikke i tvil om hva hun mener er riktig.

- Jeg anbefaler alle å trappe ned metadonbruken under svangerskapet. Jeg angrer på at jeg ikke kuttet ut metadon helt og tror jeg hadde klart det. Det er tøft å se de plagene min sønn fikk på grunn av metadon, men samtidig er jeg glad for at jeg trappet ned bruken av stoffet.

Hun skjønner derfor overlege Egil Nordlie som vil bremse bruken av metadon under svangerskap. Samtidig ser hun behovet for at det kommer felles retningslinjer.

- Det er veldig vanskelig å vite hva man skal forholde seg til når leger anbefaler så forskjellig. Men alle jeg møter som har vært gravide og brukt metadon, sier at de aldri ville brukt metadon under svangerskapet igjen, sier den 30 år gamle småbarnsmoren.

Selv er hun klar på at hun aldri vil gå gjennom et nytt svangerskap på metadon.

- Da ville jeg heller valgt abort, sier kvinnen.

Ulike anbefalinger
TA møter også en 28-åring som er innlagt på samme avdeling. Hun fikk en datter og brukte også metadon under svangerskapet. Likevel slapp hennes baby unna de plagene som andre barn opplever.

- Både faren til barnet og jeg har en sjelden blodtype som gjorde at jeg måtte dra til Trondheim hver 10 dag for å få blodoverføring til barnet. Jeg har fått høre at utskiftningen av blod kan ha vært en årsak til at min datter slapp abstinser og plager, sier kvinnen.

Også hun opplevde ulike råd fra fagfolk da hun ble gravid.

- Den første legen jeg traff anbefalte meg sterkt å trappe opp metadonbruken, mens de her på Borgestadklinikken ville at jeg skulle trappe ned. Jeg følte at det var mest riktig å redusere og er glad for det, samtidig er det jo litt rart at legene gir forskjellige råd til gravide rusmiddelmisbrukere. Samtidig mener jeg det er viktig at gravide i en sånn situasjon må få velge selv, sier 28 åringen.

Begge to sier at de aldri følte seg presset av noen av legene som kom med forskjellige anbefalinger.

Slutter helt
Nå gjør begge seg klar til å begynne et nytt liv uten stoff og uten metadon.

- Jeg ser veldig lyst på ting nå, jeg har fått egen leilighet og flytter ut fra Borgestadklinikken i løpet av året. Da skal jeg være helt ferdig med metadon, sier 30 åringen.

Også 28 åringen har fått egen leilighet.

- Jeg drar herfra i februar og håper da jeg er helt ferdig med metadon, sier hun.

Les flere saker hos TA.no