RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Baby Z overlevde uhelbredelig sykdom

Foto: SOUTHERN HEALTH (AFP)
Sist oppdatert:
Baby Z var dødsdømt. Men så fikk hun medisin som bare var testet på mus.

(SIDE2:) Den ett år gamle babyen ble levnet få sjanser til å overleve. Jenta led av en sjelden stoffskiftesykdom som bare rammer en av én million nyfødte.

Sykdommen medfører vanligvis alvorlige hjerneskader, og de aller fleste dør som spedbarn.

Baby Z ble født 1. mai 2008, og begynte allerede 60 timer etter fødselen å få anfall. Etter å ha fått diagnosen MoCD (molybden cofactor deficiency), hadde legene få håp om at jenta skulle vokse opp.

Fant mirakel
Men legene til australske Baby Z ga ikke opp. De saumfarte medisinsk litteratur i håp om å oppdage et mirakel.

Og mirakelet fant de i form av en artikkel av den tyske professoren Günter Schwarz. Han hadde forsket på en ny medisin kalt cPMP, men hadde bare testet stoffet på mus i et laboratorium i Tyskland.

6. juni i fjor fikk familien rettslig tillatelse av en domstol i Australia til å begynne den eksperimentelle behandlingen.

- Det er det vanskeligste noen kan gå gjennom. Det var den mest utfordrende og traumatiske tiden i livet vårt, sier moren til jenta ifølge Australian Associated Press.

Trodde ikke det var sant
Hun sier at hun knapt trodde det var sant da dr. Alex Veldman kort tid etter at jenta hadde fått en sprøyte med stoffet, fortalte at giftstoffnivået i hjernen var gått betraktelig ned. Først trodde hun det måtte skyldes en feil i laboratoriet.

Dagen etter viste tester av barnets urin at giftnivået var falt ytterligere og nærmet seg normalen. Da kunne moren begynne å tro at datteren kunne overleve.

- Vi ser på henne nå og hun er et mirakel. Hun har trosset alle, sier moren.

Dr. Veldman sier at Baby Z må ta en sprøyte med cPMP hver dag resten av livet.

Omdiskutert
Selv om det gikk bra denne gangen, er en slik behandlingsmåte uhyre omdiskutert.

- Svært kontroversielt, sier den svenske etikkprofessoren Niels Lynöe til Expressen.

- Du kan aldri vite hvilke bivirkninger en behandling har om den ikke er klinisk testet. Men har man ikke noe annet å tilby når pasienten ellers vil dø, kan det være etisk forsvarlig å gjøre det på denne måten sier Lynöe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere